Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada Bečića predala izvještaj Senatu UCG-a
Ekonomski fakultet

Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada Bečića predala izvještaj Senatu UCG-a

Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada kandidata Alekse Bečića predala je izvještaj Senatu Univerziteta Crne Gore, a sa sadržajem izvještaja upoznala je i Ekonomski fakultet.

"Nakon što je Senat Univerziteta Crne Gore donio Odluku br. 03-3057 od 21.09.2018. godine (Bilten UCG, br. 438/18) kojom se uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela na Univerzitetu Crne Gore, Vijeće Ekonomskog fakulteta je 19.11.2018. godine formiralo Komisiju za provjeru autentičnosti magistarskog rada studenta Alekse Bečića. U cilju obezbjeđenja pune objektivnosti ovog procesa, formirana je respektabilna Komisija sastavljena od istaknutih stručnjaka iz uže stručne oblasti magistarskog rada", saopšteno je sa Ekonomskog fakulteta.

Komisija formirana sa ciljem da provjeri autentičnosti magistarskog rada kandidata Alekse Bečića, nakon tromjesečnog rada, podnijela je izvještaj o svom radu Senatu Univerziteta Crne Gore.

Kako je saopšteno, Komisiji je za pomoć u radu dostavljen nalaz autentičnosti rada ovog kandidata dobijen korišćenjem licenciranog softvera Ithinticate.

"Akademski integritet jedan je od najvažnijih izazova funkcionisanja i osnova na kojoj počiva obrazovanje generacija studenata na Ekonomskom fakultetu. Svjestan svoje odgovornosti, Ekonomski fakultet kroz različite aktivnosti učestvuje u promovisanju pitanja akademskog integriteta. Bez obzira na navedene nalaze Komisije, Ekonomski fakultet je u svim godinama svog postojanja, pokazao da je otvoren za utvrđivanje svih oblika akademske odgovornosti u okviru sistema. Zbog navedenog smatramo da na ovaj način treba posmatrati i slučaj provjere autentičnosti magistarskog rada Alekse Bečića – kao aktivnost koju sprovodi Ekonomski fakultet shodno propisima Univerziteta Crne Gore sa ciljem zaštite akademskog integriteta. Želimo da skrenemo pažnju, da smo se od samog početka sa dužnom pažnjom odnosili prema ovom pitanju – čuvajuću ugled Fakulteta i svih njegovih diplomiranih studenata", kazali su sa fakulteta.

U saopštenju najoštrije osuđuju napade u određenom broju medija kojima su Ekonomski fakultet, članovi komisije i njihove porodice bili izloženi od dana njihovog imenovanja.

"Cilj je bio tendenciozna diskreditacija rada Fakulteta, članova komisije, a samim tim i rezultata njihovog rada u ovom predmetu. Dugotrajnim, stručnim, a posebno časnim i nepristrasnim radom komisija je potvrdila da je odoljela pritiscima, te da da su akademski integritet i nezavisnost neprikosnoveni.

Na ovaj način je Ekonomski fakultet ispunio obavezu delegiranu od strane Senata Univerziteta Crne Gore. Svako dalje odlučivanje u predmetnom slučaju, iz akademskog domena, je u nadležnosti Senata Univerziteta Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Ekonomskog fakulteta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.