Naučna zajednica zapanjena: Otkriven misteriozni oblik komunikacije u mozgu
Ilustracija

Naučna zajednica zapanjena: Otkriven misteriozni oblik komunikacije u mozgu

Stručnjaci iz Ohaja su otkrili misteriozni, i do sada nepoznat oblik komunikacije koja se odvija u mozgu, a koji je zapanjio naučnu zajednicu.

Uprkos velikim naučnim otkrićima, mozak je i dalje velika misterija, a sada su naučnici Univerziteta iz Klivlenda, otkrili novi mehanizam komunikacije u mozgu. 

Tim je objavio svoj najnoviji članak o, kako su je sami nazvali, "bežičnoj" komunikaciji koja može "skakati" preko različitih dijelova mozga. 

"Dok spavamo, korteks i hipokampus u mozgu šalju misteriozne neuronske 'talase'. Već dugo znamo za ove talase, ali niko ne zna njihovu tačnu funkciju i niko nije vjerovao da se mogu spontano razmnožavati", kaže stručnjak sa Univerziteta u Ohaju, Dominik Durand. 

Tim je uspio da simulira komunikaciju preko potpuno odsječenog moždanog tkiva, dok su odvojeni dijelovi ostali u neposrednoj blizini. 

"To je za nas i za svakog naučnika sa kojim smo do sada pričali, bio snažan trenutak", rekli su istraživači.

Izvor: B92, RT.COM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.