Vartolomej: Patrijaršija neće mijenjatu ustav SPC ni njene granice
ilustracija

Neki poistovećuju slučaj Ukrajine sa Skopljem i Crnom Gorom, nije isto

Vartolomej: Patrijaršija neće mijenjatu ustav SPC ni njene granice

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je da ta patrijaršija ne namjerava da izmijeni ustav Srpske pravoslavne crkve, niti njene granice.

On je tako prokomentarisao činjenicu da neki poistovećuju slučaj SPC i Ukrajine, gdje je pojedinim tamošnjim crkvenim strukturama dao autokefaliju uprkos protivljenju Ruske pravoslavne crkve, sa "Skopljem i Crnom Gorom", kao i da zna da se mnogi u SPC boje da bi slično moglo da se desi.

"Oko ovog pitanja, nažalost, postoje ogromne dezinformacije. Neki poistovećuju slučaj Ukrajine sa Skopljem i Crnom Gorom, i to vrlo vješto, jer žele da SPC okrenu protiv Vaseljenske patrijaršije", rekao je patrijarh Vartolomej, u intervjuu za današnji broj Politike, na pitanje da li namjerava da odluči da "crkva u Makedoniji ne bude u jurisdikciji" SPC. 

On je rekao da su "mnoge vladike SPC u strahu da će ono što se tamo desilo biti ponovljeno u Crnoj Gori i Ohridu" i naglasio: "Uvjeravam vas da stvari ne stoje tako". 

"Razlika u pogledu Ukrajine, kanonski i eklisiološki (crkveno), jeste u tome što je Rusija upala i okupirala mitropoliju Kijeva, a da joj to nikad nije ustupljeno, dok Srbija sve što ima, to joj pripada i kanonski i eklisiološki. To znači da Vaseljenska patrijaršija ne namjerava da izmijeni ; Ustav SPC, niti njene granice, ukoliko to ne prati sporazum i saradnja", rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej, prenosi Beta.

Ruska pravoslavna crkva (RPC) optužila je patrijarha Vartolomeja da je "upao" u njeno kanonsko područje u Ukrajini i da je "raskolničkim" crkvenim organizacijama dao mimo pravila autokefalnost. RPC je navela da je za nju, što je i stav SPC, jedina kanonska crkva na tom području Ukrajinska pravoslavna crkva koja djeluju u okviru Moskovske patrijaršije kao autonomna. 

Patrijarh Vartolomej je, odgovarajući na optužbe da se stavio iznad ostalih pomesnih crkva, rekao da "u svijesti pravoslavne crkve na postoji "istočni papa"", a svakako ni u njegovoj "misli i smjernom služenju". 

On je rekao da će doći u Beograd na jesen, na poziv poglavara SPC patrijarha Irineja, na proslavu osam vjekova od hirotonije Svetog Save. 

Patrijarh Vartolomej je naveo da je posjetio nekoliko manastira na Kosovu i Metohiji - Gračanicu, Dečane, " koji su među najljepšim manastirima, sa velikom istorijom, i koji su sagrađeni sopstvenom krvlju i vjerom pravoslavnih Srba". 

"Pohvaljujem i ističem pobožnost srpskog naroda, jer sam imao prilike da je bliže doživim", rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.