Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021.
Foto: Ilustracija

Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021.

Kompanija Honda Motor zvanično saopštila je u utorak da će zatvoriti svoju jedinu fabriku u Britaniji 2021. godine, navodeći da je ova odluka donijeta zbog promjena na globalnom tržištu, a ne zbog Bregzita, javlja agencija.

Saopštenje dolazi dan nakon što je jedan britanski poslanik izjavio da će Honda najaviti zatvaranje fabrike u Svindonu, u južnoj Engleskoj, i da će to imati za posledicu gubitak 3.500 radnih mjesta, što se smatra velikim udarcem za britansku automobilsku industriju uoči izlaska te zemlje iz Evropske unije 29. marta.

Kompanija će takođe prestati da proizvodi svoj model "civic" u fabrici u Turskoj od 2021. godine, ali planira da nastavi sa poslovanjem u toj zemlji, izjavio je glavni izvršni direktor Honde, Takahiro Haćigo, na konferenciji za novinare u Tokiju.

Zatvaranje fabrike u Svindonu samo je jedno od nekoliko koje su najavili proizvođači automobila koji preispituju svoje prisustvo u Velikoj Britaniji i Evropi, navodi Rojters.

Prije dvije sedmice je japanski Nisan otkazao planove o proizvodnji "X-trail" sportskog terenskog vozila u Britaniji. Takođe, najveći britanski proizvođač automobila "Jaguar Land Rover" i američki "Ford Motor" najavili su prošlog mjeseca da će smanjiti broj radnih mjesta u Evropi.

Kad je riječ o Hondi, smanjenje tražnje za dizel vozilima, oštriji propisi o emisiji štetnih gasova i neizvjesnost vezana za očekivani izlazak Britanije iz Evropske unije narednog mjeseca pomračili su njene proizvodne mogućnosti u regionu, ocjenjuje britanska agencija.

Istovremeno, američka agencija AP, prenosi da je prvi čovjek Honde, Haćigo, insistirao na tome da Bregzit nije glavni razlog ove odluke.

"Još uvijek ne znamo kakve će promjene Bregzit donijeti u ovom trenutku. Moramo da sačekamo dok ne dobijemo bolju predsatvu o situaciji", rekao je.

Najavio je takođe da će kompanija odmah početi razgovore sa radnicima u fabrici u Svindonu, koje će ova odluka pogoditi.

"Veoma mi je žao zbog toga, ali ovo bio najbolji izbor u datim okolnostima", kazao je Haćigo. 

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.