Mej opet sa Junkerom o Bregzitu
Mej i Junker, foto: Tanjug/AP

Mej opet sa Junkerom o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej imaće danas "detaljne razgovore" sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, najavio je njen portparol.

Mej od EU traži dodatne ustupke u vezi sa njenim dogovorom za Bregzit u nadi da će dobiti podršku duboko podijeljenog britanskog parlamenta, podsjeća Rojters.

"Možete da očekujete da premijerka ima detaljan razgovor sa Junkerom kasnije danas i mislim da, nakon toga, možete da očekujete da državni sekretar (ministar za Bregzit) i državni tužilac imaju detaljne razgovore sa (pregovaračem EU) Mišelom Barnijerom", rekao je portparol.

On je dodao da je potrebno postići pravnoobavezujuće promjene, koje zadovoljavaju parlament kako, kako je rekao, Velika Britanija ne bi ostala "zaglavljena" po pitanju "bekstopa" na neodređeno vrijeme.

On je dodao da se može očekivati da će poslanici željeti da detaljno razgovaraju i o tome.

Junker je ranije ovog mjeseca rekao britanskoj premijerki tokom "robusnih, ali konstruktivnih razgovora" u Briselu da Evropska unija neće ponovo pregovarati sa Londonom o sporazumu o Bregztu, prenosi Rojters.

Predsjednik Evropske komisije tada je rekao da je Mej predstavila razne opcije kojima bi trebalo odgovoriti na zabrinutost izraženu u britanskom parlamentu u vezi sa "bekstopom" irske granice.

"Bekstop" je osmišljen tako da se zadrži otvorena granica na ostrvu u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma. U pitanju je svojevrsna bezbjednosna mreža koja garantuje da neće biti "tvrde granice" između dvije Irske, čak i ako Britanija napusti EU bez sporazuma.

Tanjug

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.