Skupština sjutra o aferi

Vanredna sjednica

Skupština sjutra o aferi "Koverta"

Vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će se raspravljati o predlogu zaključaka povodom afere "Koverta", biće održana sjutra.

Prvu vanrednu sjednicu u ovoj godini zakazao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović na osnovu inicijative Socijaldemokratske partije, a koju je potpisalo 28 opozicionih poslanika. Da bi dnevni red bio usvojen, trebalo bi da dobije podršku 41 poslanika.

Demokratska partija socijalista najavila je da će podržati predlog, jer, kako su kazali, ne izbjegavaju niti jednu raspravu, uprkos tome što je predložena tema "tendenciozna i usmjerena na dnevno-politički profit".

Demokratski front najavio je da će prisustvovati sjutrašnjoj sjednici, dok Demokrate i URA ostaju u bojkotu parlamenta koji traje još od 2016. godine.

"Demokrate neće prisustvovati vanrednoj sjednici, niti će djelovati u institucijama sistema već će nastaviti realizaciju Plana vaninstitucionalnih aktivnosti sve do ostvarenja zahtjeva te partije", kazali su agenciji MINA iz te partije.

U predloženim zaključcima se navodi da Skupština zahtijeva od nadležnih državnih organa da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju "Koverta", proritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste parlament.

"Skupština posebno poziva Tužilaštvo da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata", kaže se u opozicionim zaključcima.

Skupština konstatuje, kako se navodi, da su posljednja dešavanja oko afere "Koverta", u kojoj učestvuje državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces i nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore.

"Skupština konstatuje da Crna Gora, nažalost, postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje su eksplicitno navođene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU (afera Snimak, kupovina ličnih karata za potrebe DPS…), koje nemaju politički i sudski epilog. Ta činjenica ozbiljno ugrožava evropske integracije naše države prijeteći da čak zaustavi naš put prema EU", navodi se u predloženim zaključcima.

Skupština ohrabruje nastavak aktivnosti Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

U obrazloženju se navodi da stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je Knežević ukazao, kao i posljedice koje bi eventualno potvrđivanje njegovih navoda imalo, upućuje na prioritetno postupanje nadležnih državnih organa u ovom slučaju.

Mina/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.