Ovogodišnji Agrobudžet dobra prilika za dalji razvoj brojnih gazdinstava u pljevaljskoj opštini
Foto: MPRR

Ovogodišnji Agrobudžet dobra prilika za dalji razvoj brojnih gazdinstava u pljevaljskoj opštini

Poljoprivredni proizvođači sa područja Pljevalja, prepoznatljivog po proizvodnji kvalitetnih tradicionalnih mlječnih proizvoda, i u narednom periodu imaće podršku Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave za unapređenje proizvodnje koja predstavlja razvojni potencijal ovog kraja, jedna je od poruka je sa današnje prezentacije Agrobudžeta za 2019. godinu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i savjetodavnih službi informisali su poljoprivrednike o vrstama i visini podrške, investicijama koje se podržavaju, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, kao i načinu podnošenja zahtjeva, ne samo u dijelu proizvodnje mlječnih proizvoda, već i ostalim sektorima. 

Kako su naveli iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, proizvođači sira i kajmaka, koji su godinama unazad uložili značajna sredstva za unapređenje prerade mlijeka na gazdinstvu, gdje su uz podršku Ministarstva adaptirali objekte za preradu mlijeka i kupili potrebnu opremu, iskazali su zadovoljstvo zbog nastavka podrške.

"Pojašnjene su im novine u proceduri za dobijanje premije za preradu mlijeka, koju je tokom 2018. godine iskoristilo 464 proizvođača iz ove opštine, što Pljevlja čini opštinom sa najvećim brojem korisnika ove mjere.  Za proizvođače „Pljevaljskog sira“ zaštićenog oznakom porijekla, premije predstavljaju dodatnu mjeru podrške i mogućnost da nastave da rade na razvoju brenda", kazali su iz Ministarstva.

Ovogodišnji Agrobudžet, kako je saopšteno, dobra je prilika i za dalji razvoj brojnih gazdinstava u pljevaljskoj opštini koja se bave organskom proizvodnjom, posebno žitarica, ali i za proizvođače voća i stočare.

Pozvani mladi Pljevljaci da iskoriste povoljnost bespovratne podrške u iznosu od 10.000 eura za zapošljavanje i pokretanje agrobiznisa.

Kako se dalje navodi, veliko interesovanje prisutni su imali za nabavku sitne mehanizacije koja bi im unaprijedila poslovanje, gdje je saopšteno da će se javni poziv za bespovratnu podršku objaviti u drugoj polovini marta.

Takođe, obzirom da je veliki broj poljoprivrednika aplicirao na prvi javni poziv kroz IPARD, objašnjeno je da će se procedure ubrzati i da će uskoro biti potpisivanje ugovora za one koji su ispunili kriterijume.

Proizvođači su informisani da će se nastaviti sa širim obuhvatom korisnika u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, kako bi što više malih poljoprivrednih gazdinstava bilo u sistemu subvencija i premija. Za mlade poljoprivrednike kreirana je i dodatna podrška.

Predstavnici Ministarstva pozvali su poljoprivredne proizvođače da prate aktuelne objave javnih poziva, kako bi pravovrmeno i uz podršku savjetodavnih službi, ostvarili pravo na željenu podršku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.