Održavanje tempa rasta BDP-a prioritet u narednom periodu
Đukanović primio Rigterinka

Đukanović primio potpredsjednika EBRD-a Jurgena Rigterinka

Održavanje tempa rasta BDP-a prioritet u narednom periodu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prvog potpredsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgena Rigterinka koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović iskazao je zadovoljstvo kvalitetnom saradnjom Crne Gore i EBRD-a i zahvalio Banci na podršci razvoju Crne Gore u proteklom periodu "u kojem smo napravili suštinske razvojne iskorake".

"Preko 60 projekata u oblasti energetike, infrastrukture, finansija, kao i podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, vrijednih oko 570 miliona eura, koje je finansirala EBRD, dali su snažan doprinos ubrzanom ekonomskom rastu, jednom od ključnih prioriteta državne politike i podizanja kvaliteta života građana", ocijenio je Đukanović.

Ukazujući na značaj do sada sprovedenih reformi, na sam rast BDP-a, istakao je da u narednom periodu prioritet ostaje održavanje tempa rasta.

ukanoviRigterink2

Posebno je ukazao i na značaj daljeg procesa evropskih integracija Crne Gore i regiona, kao garanta stabilnosti i razvoja društava Zapadnog Balkana. Upravo sa tim ciljem, kazao je Đukanović, Crna Gora nastavlja da bude promoter politike integracija i usvajanja evropskih vrijednosti u Regionu i kroz partnerstvo sa EBRD.

Prvi potpredsjednik Evropske banke, iskazao je visoke ocjene za napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, ističući spremnost Banke da nastavi sa snažnom podrškom našoj zemlji.

"Rigterink je kao prioritetne oblasti saradnje označio saobraćaj i infrastrukturu, jačanje privatnog sektora i tzv. ozelenjavanje ekonomije, prije svega u energetskom sektoru, kroz projekte koji pored valorizacije energetskih potencijala, omogućavaju i jačanje turističke ponude", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

ukanoviRigterink3

Uz saglasnost za prepoznate prioritete,  Đukanović je ukazao i na značaj spovođenja strukturnih reformi u cilju unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite, kao i obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

"Na taj način, dugoročnim ulaganjima u kvalitet života građana održaće se dalji dinamični ekonomski rast i konkurentnost na tržištu", kazao je predsjednik države.

Zajednički je ocijenjeno da je podrška Regionu u približavanju evropskim standardima, nužna za dalji napredak i razvoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.