Misija OEBS-a u Crnoj Gori donirala DIK-u servere i softver za obradu izbornih podataka

Završetak projekta vrijednog 170.000 eura

Misija OEBS-a u Crnoj Gori donirala DIK-u servere i softver za obradu izbornih podataka

Misija OEBS-a u Crnoj Gori predala je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) softver razvijen za obradu izbornih podataka, zajedno sa IT opremom. Ovo označava završetak dvogodišnjeg projekta putem je kojeg je DIK pružena tehnička podrška.

“Projekat, vrijedan više od 170.000 eura, obezbijedio je dva međunarodna izborna eksperta za pružanje savjeta DIK-u i omogućio razvoj softvera za obradu izbornih podataka“, kazala je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davijet.

Ona je istakla da je tehnička podrška uključivala unaprjeđenje i standardizaciju veb stranica DIK-a, kao i nabavku IT opreme.

"Moderan i sofisticiran softver pomoći će u sprovođenju izbora na jednostavniji, efikasniji i transparentniji način", istakla je šefiva misije OEBS-a.

Vršilac dužnosti predsjedavajućeg DIK-a Mersudin Dautović zahvalio se Misiji na pruženoj podršci, poboljšanju kapaciteta DIK-a, kao i neprocjenjivoj obuci zaposlenih. On je rekao da je ova podrška od velikog značaja i da dolazi u pravo vrijeme, kako bi omogućila DIK-u da na efikasan način odgovori na svoje obaveze.

“Aplikacija će poboljšati kapacitete DIK-a i omogućiti građanima da budu informisani o rezultatima izbora u realnom vremenu", ocijenio je Dautović.

Ovaj projekat je rezultat strateške i finansijske podrške nekoliko država učesnica: Austrije, Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Kako se dodaje, misija OEBS-a u Crnoj Gori ostaje posvećena radu sa Državnom izbornom komisijom kako bi se poboljšala njegova transparentnost i povjerenje javnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.