Uzrok migracija neiskorišćeni potencijali sjevera, autoput neophodan za brži razvoj

Nurković sa prvim potpredsjednikom EBRDa

Uzrok migracija neiskorišćeni potencijali sjevera, autoput neophodan za brži razvoj

U okviru radne posjete Crnoj Gori Jurgen Rigterink, prvi potpredsjednik Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) sastao se sa ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem. Rigterink je kazao da je za relativno malu ekonomiju kakva je crnogorska veliko dostignuće realizacija skoro 60 projekata uz podršku EBRDa.

Kako je na početku sastanka istakao ovo je prva posjeta našoj državi i prvi utisci su jako pozitivni, Crna Gora jeste mala država, ali veoma lijepa i impresivni su rezultati koje je od osamostaljena do danas postigla.

Podsjetio je takođe na skoro 60 projekata koji su uz podršku EBRD realizovani u Crnoj Gori u prethodnom periodu, što je za relativno malu ekonomiju veliko dostignuće, a oko 30% tih projekata odnose se na saobraćaj i infrastrukturu, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon sastanka.

On je istakao tri glavna strateška prioriteta EBRD 1: jačanje konkurentnosti privatnog sektora, posebno u oblastima turizma, trgovine i agrobiznisa, 2: razvoj zelenih projekata, to jest, projekata  u oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti, i  3: poboljšanje povezanosti Crne Gore i proširenje prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza.

“Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom, što nam ne daje za pravo da usporimo, već nam daje podstrek da snažnije sarađujemo u oblasti saobraćaja” istakao je Rigterink.

GetImage

Ministar saobraćaja i pomorstva  je upoznao goste sa statusom realizacije nekoliko kapitalnih projekata u oblasti saobraćaja u Crnoj Gori, pa je bilo riječi o izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare, planovima za narednu dionicu Mateševo – Andrijevica, koncesionom aranžmanu za crnogorske vazdušne luke, ali i stanju u željezničkom saobraćaju, konkretno o mogućnostima nabavke voznih sredstava I posebne mašine za održavanje pruga.

"Resorni ministar  još jedanput je istakao više faktora koji su bili odlučujući da se realizuje projekat izgradnje autoputa Bar – Boljare, bez kvalitetne infrastrukture nema razvoja privrede, potencijali sjevera države su neiskorišćeni što je i uzrok pojačane migracije stanovništva sjeverne regije, prioritet Vlade Crne Gore jeste ravnomjeran razvoj svih djelova države.", navodi se u saopštenju.

Državna sekretarka u ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković govorila je o potencijalnim modelima finansiranja  razvojnih projekata u saobraćaju, ali i dosadašnjim grantovima i podrškom koju evropski fondovi pružaju Crnoj Gori.

Izražavajući zahvalnost zbog  dosadašnje dobre saradnje Živković je istakla da prostora za uključivanje EBRD u procesu dalje realizacije projekta autoputa Bar – Boljare.

Ministar je naveo da su kapitalni projekti, poput autoputa Bar Boljare, neophodni za brži i efikasniji razvoj države, naročito sjevera Crne Gore u pravom smislu te riječi, imajući u vidu ubrzan razvoj turističke privrede. U prilog tome je i činjenica da Vlada Crne Gore intezivno radi na izgradnji ski centara i smještajnih kapaciteta na sjeveru države.

“Neophodna su značajna ulaganja države u infrastrukturu, koja obuhvata ne samo puteve, aerodrome i željeznice, već i infrastrukture u gradskim sredinama, kao što su upravljanje otpadom, vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, zdravstvo i obrazovanje“ zaključili su sagovornici.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.