Purišić u Ulcinju: Nastavićemo da unaprjeđujemo kvalitet života korisnika socijalnih usluga
Foto: MSSS

Purišić u Ulcinju: Nastavićemo da unaprjeđujemo kvalitet života korisnika socijalnih usluga

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sa saradnicima boravio je danas u radnoj posjeti opštini Ulcinj.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kazali da se tokom ove posjete ministar sastao sa predsjednikom opštine Ljorom Nrekićem, gdje je zaključeno da saradnja sa lokalnim samoupravama rezultira povećanim brojem objekata, servisa i usluga koje se pružaju u oblasti socijalne i dječje zaštite.

Razgovarano je o Programu aktivne politike zapošljavanja u okviru koje je Zavod za zapošljavanje planirao da tokom 2019. godine posreduje u zapošljavanju većeg broja mladih, dugoročno nezaposlenih i lica ženskog pola, u cilju njihovog efikasnijeg uključivanja na tržište rada. 

GetImage3

Sagovornici su konstatovali da je ovaj program tokom prethodne godine dao uspješne rezultate zapošljavanjem 549 osoba sa evidencije nezaposlenih ZZZCG.

Nrekić je kazao da je opština Ulcinj zajedno sa Ministarstvom na zajedničkom zadatku, a to je poboljšanje socijalne i dječje zaštite kako bi se unaprijedio kvalitet života korisnika ovih prava. Dodao je da razmatra mogućnost pokretanja javne kuhinje za najugroženije građane.

„Razmotrili smo mogućnost razvijanja novih socijalnih usluga u opštini Ulcinj između ostalog i Dnevnog boravka za stare i kriznog centra za žrtve nasilja u porodici ili osoba u socijalnom riziku. U prethodnoj godini za socijalna davanja iz državnog budžeta opredjeljeno je za opštinu Ulcinj 1,7 miliona eura. Spremni smo da pomognemo osobe i porodice koje su u riziku od siromaštva u skladu sa propisima koji uređuju ovu oblast“, kazao je Purišić.

Takođe, Purišić je najavio da će se u narednom periodu aktivacija radno sposobnih korisnika materijalnog obezbijeđenja porodice sprovoditi kroz aktivnosti informisanja, savjetovanja i motivisanja ovih lica za uključivanje u programe aktivne politike zapošljavanja ili posredovanje u zapošljavanju.

Nakon ovog sastanka Purišić je posjetio Centar za socijalni rad i razgovarao sa zaposlenima o aktivnostima i daljem razvijanju mehanizama i procedura u okviru socijalne zaštite kako bi se primjenile potrebne mjere i aktivnosti koje će biti najefektivnije za korisnike socijalnih prava. 

Istakao je potrebu za većom prisutnošću stručnih radnika u zajednici kako bi se promovisale socijalne politike i postojeće mogućnosti i identifikovale stvarne potrebe socijalno ugroženih korisnika. 

GetImage4

Purišić je takođe, danas posjetio i Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Sirena“ u kojoj boravi 33 djece za čiji boravak Ministarstvo rada i socijalnog staranja godišnje izdvaja oko 60 hiljada eura.

Tom prilikom je naglasio da ova usluga bitno doprinosi boljem kvalitetu života djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju, podržava njihov ostanak u porodici, podstičući razvoj i korišćenje očuvanih potencijala, razvijajući i unaprijeđujući vještine važne za svakodnevni život u skladu sa njihovim potrebama.

Naglašena je potreba što skorijeg stvaranja uslova za dobijanje licence za rad ustanove.

Ministar je u pratnji direktora Fonda PIO, Dušana Perovića obišao radove na izgradnji odmarališta za penzionere i tom prilikom podsjetio da se za finansiranje penzijskog sistema u 2019. godini, planira izdvajanje preko 435 miliona eura.

Kako je navedeno, radovi na objektu će biti završeni do kraja jula 2019. godine. Ističući da će se objekat koristiti za kvalitetniji odmor i rekreaciju penzionera u odnosu na dosadašnje uslove. Pojašnjavajući, da je za za rekonstrukciju hotela Vlada  kroz budžet Fonda PIO obezbijedila sredsta u iznosu od 2,3 miliona eura. Kako je dalje navedeno, rekonstrukcijom će se proširiti kapaciteti na 120 ležajeva , što je povećanje za 25 kreveta, time će se obezbijediti dodatni sadržaji koji će omogućiti da penzioneri usluge ovog odmarališta koriste tokom cijele godine.

Perović je iskazao zadovoljstvo dinamikom radova na rekonstrukciji objekta za penzionere i očekivanje da će radovi biti završeni u planiranom roku. Kako je kazao, da će penzioneri iz čitave Crne Gore će moći da koriste usluge odmarališta i kvalitetne sadržaje kakvi su bazeni i saune, kao i da će dobiti odgovarajući medicinski tretman. 

Purišić je zaključio i da će Vlada i ubuduće kroz različite programe podrške i oporavka nastaviti da pomaže najugroženije penzionere u Crnoj Gori.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.