Hant: Razgovori o Bregzitu u ključnoj, završnoj fazi
Džeremi Hant, foto: EPA/EFE

Hant: Razgovori o Bregzitu u ključnoj, završnoj fazi

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant, izjavio je u Briselu, da su razgovori o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) u "ključnoj, završnoj fazi" i dodao da bi dogovor mogao da bude postignut prije zvaničnog odlaska, predviđenog 29. marta.

"Postoji rješenje. Znamo kako bismo mogli da dobijemo većinu u (britanskom) parlamentu", rekao je Hant koji se nalazi u Briselu na sastanku šefova diplomatije EU posvećenom situaciji u Siriji, Ukrajini i Venecueli.

Britanski ministar za Bregzit Stiven Barkli, danas će u Briselu razgovarati sa evropskim pregovaračem Mišelom Barnijeom o istupanju Velike Britanije iz članstva u EU. Barnije bi u četvrtak trebalo da razgovara i sa liderom britanske opozicione Laburističke stranke Džeremijem Korbinom.

Britanska premijerka Tereza Mej, čiju je strategiju za Bregzit britanski parlament odbacio prošle nedelje, mogla bi takođe da ide uskoro u Briselu, ali njen dolazak još nije potvrđen.

Premijerka je nedavno uputila pismo poslanicima svoje Konzervativne stranke, u kojem navodi da će narednih dana razgovarati sa liderima svih zemalja članica EU, javila je agencija Frans pres.

Tereza Mej pokušava da dobije izmjene dijela sporazuma koji se odnosi na takozvanu bezbjednosnu mrežu (backstop), kojim se izbjegava tvrda granica između Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske.

Britanski poslanici su odbili sporazum postignut između Londona i Brisela, tražeći izmjene tog dijela dogovora, ali je EU saopštila da novih pregovora ne može da bude jer je postignut najbolji mogući dogovor.

Strahuje se da bi Velika Britanija mogla da ode iz Unije bez konačnog dogovora.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.