Nastavak saradnje sa EBRD-om u oblastima infrastrukture i javno – privatnog partnerstva
Sa sastanka

Radunović sa prvim potpredsjednikom EBRDa

Nastavak saradnje sa EBRD-om u oblastima infrastrukture i javno – privatnog partnerstva

Ministar finansija, Darko Radunović razgovarao je danas sa prvim potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgenom Rigterinkom o projektima koje EBRD sprovodi u Crnoj Gori, kao i o zajedničkim aktivnostima za budući period.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu finansija, dr Nina Vujošević, kao i generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović. 
Rigterinka i njegov tim,  Radunović je upoznao sa postignutim rezultatima u prethodnom periodu.

"Naglasio je dobre rezultate po pitanju značajnog ekonomskog rasta tokom 2017.  i  2018. godine. Takođe, informisao ih je o namjeri da se u toku ove godine sprovedu strukturne reforme: optimizacija broja izvršioca u javnom sektoru na centralnom i lokalnom nivou, kao i da se usvoji Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga čija implementacija će dovesti do reforme Poreske uprave. Usvajanjem Zakona o javno – privatnom partnerstvu, izmjenama Zakona o koncesijama i novim Zakonom o javnim nabavkama će se doprinijeti daljem razvoju Crne Gore i stvoriti pretpostavke za realizaciju razvojnih projekata", saopšteno je nakon sastanka.

Radunović je podsjetio je da je tokom 2018. godine promjena izgleda kreditnog rejtinga doprinijela izlasku na međunarodno tržište eurobondova, kao i dobijanju prve garancije Svjetske banke za razvojnu politiku  – PBG1, u kontekstu refinansiranja dijela javnog duga.

Tokom sastanka sa ministrom finansija, Rigterink je pohvalio ostvarene rezultate u prethodnom periodu i istakao zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti u oblastima  infrastrukture i javno – privatnog partnerstva.

"Strategijom EBRD-a za Crnu Goru su definisane oblasti buduće saradnje na kojima će biti dalji fokus: povećanje konkurentnosti privatnog sektora kroz razvoj poljoprivrednih trgovinskih lanaca i povratnih veza u turizmu, zatim poboljšanje povezivanja i regionalne integracije kroz širenje prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza, kao i nastavak podsticanja prelaska na zelenu ekonomiju , uključujući i održivi turizam.", zaključuje se u saopštenju.
  
Susretu sa prvim potpredsjenikom EBRD-a g-dinom Rigterinkom, prethodio je sastanak ministra finansija Radunovića sa članom Odbora direktora u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), g-dinom Remigi Winzapom, na kojem je ministar upoznao sagovornika sa trenutnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.