Usvojen Statut Glavnog grada
Foto: PG Biro

32 odbornika glasalo “za”

Usvojen Statut Glavnog grada

Skupština Glavnog grada Podgorica usvojila je danas Statut Glavnog grada. 32 odbornika glasalo je “za”, nije bilo glasova “protiv” niti “uzdržanih”.

Miloš Nikolić, potpredsjednik Komisije za donošenje Statuta Glavnog grada u ime predlagača ocijenio je da je rad Komisije, koja se sastojala kako od članova iz vladajuće kolacije, tako i od članova iz redova opozicije, karakterisala otvorenost i korektna komunikacija i saradnja.

„Vjerujem da imamo dobar tekst Statuta, apsolutno usklađen sa nadležnim zakonima, on će na pravi način odgovoriti onome što su trenutne potrebe Glavnog grada i na ovaj način smo doprinijeli efikasnosti rada svih gradskih preduzeća i službi, koji su u jednom dijelu bile zahvaćene ovim tekstom“, kazao je Nikolić.

0113

Iz PG Biroa ističu da se ovim aktom uređuju prava i dužnosti Glavnog grada i način njihovog ostvarivanja, poslovi i način odlučivanja stanovništva Glavnog grada, način i uslovi vršenja sopstvenih poslova, organizacija i način rada uprave Glavnog grada, način donošenja propisa, način povjeravanja određenih poslova opštini, način obezbjeđenja javnosti rada organa Glavnog grada i učešća građana u poslovima iz nadležnosti Glavnog grada, finansiranje Glavnog grada, oblik i sadržina simbola Glavnog grada, praznik Glavnog grada i način njegovog obilježavanja, osnivanje i rad mjesne zajednice i drugih oblika mjesne samouprave, uslovi za pokretanje građanske inicijative i druga pitanja od značaja za funkcionisanje lokalne samouprave u Glavnom gradu. 

"Organizacija organa opštine, način njihovog rada i odlučivanja, oblici neposrednog učešća građana u izjašnjavanju i odlučivanju o poslovima od zajedničkog interesa za stanovništvo opštine, finansiranje i druga pitanja od značaja za funkcionisanje opštine bliže se uređuje statutom opštine, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o Glavnom gradu", zaključuje se u saopštenju.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.