Mandarine iz Turske nijesu stigle do crnogorskog tržišta
Foto: Ilustracija

Fitosanitarna inspekcija prati situaciju

Mandarine iz Turske nijesu stigle do crnogorskog tržišta

Na crnogorskom tržištu nema spornih mandarina iz Turske kojima je Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila uvoz u toj zemlji zbog povećanog sadržaja pesticida, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za bezbjednost hrane.

Objašnjavaju da pošiljke hrane namijenjene uvozu, a koje ne odgovaraju parametrima bezbjednosti hrane i kvaliteta, ne mogu biti stavljene u promet na tržište Crne Gore, te da potrošači ne moraju da brinu.

“Imajući u vidu da je Crna Gora proizvođač i izvoznik mandarina, manje količine tog voća se uvoze. Tokom ove godine analizirani su uzorci tri pošiljke mandarina porijeklom iz Turske. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da su odgovarali parametrima bezbjednosti i kvaliteta”, navodi se u odgovorima Uprave.

Pojašnjavaju da prilikom uvoza voća i povrća u Crnu Goru, Uprava za bezbjednost hrane, preko graničnih fitosanitarnih inspektora, provjerava prisutnost ostataka sredstava za zaštitu bilja, odnosno rezidua pesticide.

“U 2018. godi ni, na bazi ove provjere, zabranjeno je stavljanje na tržište 29 pošiljki iz kategorije voća i povrća, u ukupnoj količini od 230 tona. Zbog pozitivnih nalaza na rezidue pesticide u prošloj godini zabranjeno je stavljanje na tržište ukupno osam pošiljki voća iz Turske četiri pošiljke limuna, tri pošiljke nara i jedna pošiljka mandarina. Stoga, Uprava, u skladu sa procjenom rizika, sprovodi pojačano uzorkovanje svih pošiljki voća iz Turske”, kazali su iz Uprave.

Taj prinicip, dodaju nije vezan samo za navedeno voće porijeklom iz Turske, već se po istom principu pojačava uzorkovanje u svim slučajevima kada se utvrdi neusklađenost sa propisima za bilo koji proizvod, uvoznika, zemlju porijekla.

Podsjetimo, Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida. Naime, na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode iz Bijeljine, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat iznad propisanih vrijednosti.

Nakon toga je, pišu tamošnji mediji doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta.

Izvor: Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.