Ko je podmetnuo pištolj pored teško ranjenog i zlostavljanog Pavkova?
Zlostavljanje Pavkova nerazjašnjeno

Kako je ubijen Pavkov, iz kojeg pištolja je pucao Lazić i ko je ogrebao Ćatovića?

Ko je podmetnuo pištolj pored teško ranjenog i zlostavljanog Pavkova?

Konfuzija i brojne nejasnoće obilježile su istragu u vezi sa pucnjavom u bjelopoljskom naselju Potkrajci, koja se dogodila u avgustu prošle godine. Optužnica koja je podignuta protiv Bjelopoljca zbog ubistva Željka Pavkova iz Srbobrana i pokušaja ubistva Ljubomira Lazića iz Zemuna obuhvatila je i Lazića koji se tereti za pokušaj ubistva Ćatovića. Na osnovu pouzdanih informacija portala Kodex, potkrijepljenih pisanim dokazima, došlo je do ozbiljnih propusta u istrazi, a prema nezvaničnim, iste su načinili pojedinci iz bjelopoljske policije, bliski Ćatovićevom šefu, bjeguncu iz švajcarskog zatvora, kontroverznom Safetu Saku Koliću.

Zlostavljanje Pavkova nerazjašnjeno

Obdukcioni nalaz Kliničko centra Crne Gore, rađen po nalogu bjelopoljskog Višeg tužilaštva,  jasno ukazuje i konstatuje,  da je ubijeni Željko Pavkov državljanin Srbije  nakon ranjavanja od strane Bjelopoljca Elvisa Ćatovića, zvjerski mučen, što potvrđuju i fotografije dostavljene portalu Kodex. Na istima se vide povrede na licu, podlivi krvi i vidljivi tragovi mučenja, od čega je ranjenom Pavkovu ubrzano krvarenje i usled toga je, sumnja se, nastupila smrt.

Ove činjenice nijesu još ispitane od  strane tužilštva, niti je utvrđeno ko je zvjerski mučio Pavkova. Prema informacijama Kodexa, na mjestu zločina, prije dolaska policije  je po kazivanju svjedoka, viđen Safet Sako Kolić, bjegunac iz švajcarskog zatvora i šef Ćatovića.

Više od 30 minuta ranjeni Pavkov je mučen, te se sumnja da je upravo to bio razlog i zbog čega prisutni na mjestu zločina nisu pozvali policiju i hitnu  kako bi se pružila pomoć teško ranjenom državljaninu Srbije nego su, očigledno, nastavili svoj krvavi pir. I pored činjenice da je početkom februara podignuta optužnica protiv Ćatovića, koji se tereti za ubistvo Pavkova i pokušaj ubistva Lljubomira Lazića,  iznenađujuće je da se istražni organi nijesu bavili očiglednim zlostavljanjem nakon ranjavanja ovog lica. Za očekivati je da isti utvrde ko je od prisutnih na mjestu zločina, a prije dolaska policije zvjerski mučio, tukao i davio teško ranjenog Pavkova, što je, osnovano se sumnja, prouzrokovalo njegovu smrt.

komb

Pavkov nije pucao, nakon ranjavanja zvjerski mučen (fotografija desno)

Nalazi Forenzičkog centra u Danilovgradu o vještačenju parafinske rukavice osnovu izuzetih trgova sa šaka Pavkova, u koje je Kodex imao uvid, nijesu pokazali prisustvo karakterističnih GSR čestica, što potvrđuje da nije pucao iz pištolja koji je, prema informacijama iz policije, pronađen u njegovoj blizini.

Uz to, niko od svjedoka nije vidio pištolj pored ranjenog Pavkova. Svjedoci su u svojim izjavama Tužilaštvu  detaljno opisali položaj Pavkova kao i sve predmete u njegovoj blizini.  Među njima je i Safet Kolić koji je tužilaštvu detaljno opisao položaj Pavkova, do najsitnijih detalja(boju obuće, odvezane pertle) što jasno ukazuje da je bio prije policije na mjestu zločina i to u neposrednoj blizini žrtve i isto ide u prilog tezi da je učestvovao u mučenju i zlostavljanju dok je teško ranjeni državljanin Srbije dozivao pomoć.

5b27defc2b984438a3044c1d0a0a0a6759e4bffafc04401e8a4030e10a0a0a67sk236999preview1preview

Safet Sako Kolić sa saradnicima

Dakle nalaz forenzike  kaže da Pavkov nije pucao. Stoga je očigledno da je neko htio da pomogne Ćatoviću i Koliću podmetanjem pištolja pored Pavkova da izgleda kao da je pucao i na taj način obmanuo  istragu i usmjerio  u pogrešnom pravcu.

Policija i Tužilaštvo različito o pištoljima

U optužnici se navodi da je Lazić pucao na Ćatovića iz pištolja NN marke i kalibra i ispalio više hitaca u njegovom pravcu sa namjerom da ga liši života. S druge strane, u krivičnoj prijavi koju je podnijela bjelopoljska policija precizno se navodi da je Lazić pucao iz pištolja marke "VZOR" kalibra 7.65 mm sa prigušivačem. Radi se o pištolju koji je  pronađen pored ubijenog Pavkova, ali na istom nema otisaka Lazića, niti na ispaljenim i neispaljenim projektilima,  kako stoji u forenzičkom nalazu. Ovo svakako ukazuje na traljavo vođenje istrage, jer se tvrdnje tužilaštva, policije i samih nalaza forenzičara potpuno razlikuju.

Ono u čemu su složni i Tužilaštvo i Policija a što je i posebno interesantno jeste to da je Ćatović ranio Pavkov i Lazića iz pištolja marke VZOR,  istog kalibra koji je pronađen pored Pavkova.

026

Kodex imao uvid u nalaze obdukcije i forenzike

Policija i Tužilaštvo se slažu u još jednoj stvari, povredi koju je zadobio Ćatović koji je od 14. avgusta u pritvoru. Dakle, i u krivičnoj prijavi i  u optužnici se navodi da je zadobio prostrelnu ranu u predjelu nadlaktice. Ipak, nejasno je otkud takva kvalifikacija povrede jer su ljekari bjelopoljske bolnice konstatovali drugačije i nijesu potvrdili da se radi o povredi iz vatrenog oružja. 

Ćatović je, prema informaciji iz bjelopoljske bolnice, u pratnji policije dovezen u Urgentni blok 14.08.2018 godine u 04:58 h poslije ponoći.             

"Dežurni ljekar je konstatovao lakšu tjelesnu povredu-ogrebotinu na lijevoj ruci", stoji u zvaničnoj informaciji ranije dostavljenoj Kodexu. 

I laičkoj javnosti je sasvim jasno da je ogrebotina, lakša površinska tjelesna povreda koja se može nanijeti bilo kojim predmetom. S druge strane, metak razara tkivo, na istom mora imati ulazan i izlazna rana i takvu povredu prati izlivanje veće količine krvi, što sa Ćatovićem prema izjavama ljekara, nije bio slučaj.

elviscatovic830x553

Elvis Ćatović

U svemu prethodnom sve vidi jasna namjera pojedinih službenika iz policije da se  prevari tuzilaštvo i sudije te da se od Ćatovićeve ogrebotine koja nije nastala od metka napravi da je ranjen vatrenim oružjem. Forenzički nalaz je takođe potvrdio da je Ćatović pucao i da ima otiske na ispaljenim i neispaljenim projektilima iz pištolja marke VZOR.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.