Zavod za transfuziju krvi uveo elektronski karton za dobrovoljne davaoce
ilustracija

Zavod za transfuziju krvi uveo elektronski karton za dobrovoljne davaoce

Zavod za transfuziju krvi, uveo je elektronski karton za dobrovoljne davaoce krvi koji će, kako su kazali, davaocima obezbijediti veću komfornost, a administrativne procedure svesti na minimum.

Iz Zavoda su agenciji MINA rekli da je elektronski karton u funkciji od utorka u Podgorici, dok će nakon početnog, testnog perioda, biti uveden i u drugim organizacionim djelovima Zavoda širom Crne Gore.

"Ostvareni procenat davalaštva od tri odsto na nivou prošle godine nas obevezuje da našu službu konstantno unaprijeđujemo u cilju veće komocije za dobrovoljne davaoce krvi", naveli su iz Zavoda.

To, prema njihovim riječima, podrazumijeva veću sigurnost, skraćivanje vremena provedenog u prostorijama Zavoda, što ujedno vodi i većem komforu davaoca.

"Time ostvarujemo kontinuitet u darivanju koji vodi obezbjeđivanju dovoljnih količina sigurne krvi za liječenje svih građana Crne Gore", ukazali su iz Zavoda.

Iz Zavoda su objasnili da je do sada bilo potrebno, prilikom svakog evidentiranja davaoca, da mu bude otvoren karton, u koji bi mu se ručno ispisivali lični podaci kao i podaci o donaciji.

Kako su kazali, to je oduzimalo određeno vrijeme na samom početku procesa donacije, kako davaocima tako i medicinskom osoblju zaposlenom na registraciji davalaca, jer je bilo potrebno upisati tražene podatke u kartonu i u informacionom sistemu.

„Odlučili smo da kreiramo takav elektronski karton koji će povući sve potrebne informacije iz informacionog sistema, čime će prestati potreba za kartonima i kartotekom, koji će se ubuduće, kao medicinska dokumentacija, čuvati u arhivi Zavoda za transfuziju krvi u Podgorici, ali će biti povučeni iz svakodnevne procedure“, rekli su iz Zavoda.

Prema njihovim riječima, obavezan upitnik, koji svaki potencijalni davalac krvi dolaskom u Zavod mora popuniti, sada je ujedno i karton davaoca.

Podsjećaju da je tokom prošle godine ostvareno ukupno 18.653 donacije krvi, što je za oko hiljadu više nego godinu ranije.

„Takođe, veliku zahvalnost dugujemo pojedincima koji su nas redovno posjećivali, ali i organizatorima 218 akcija dobrovoljnog darivanja krvi tokom prošle godine, koji su nam pomogli da rezerve budu na zadovoljavajućem nivou, bez većih oscilacija, tokom cijele godine“, zaključili su iz Zavoda.

MINA/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.