Održana vojna parada povodom Dana nezavisnosti Kosova
Foto:Anadolija

Priština

Održana vojna parada povodom Dana nezavisnosti Kosova

Paradom trupa Kosovskih bezbjednosnih snaga u centru Prištine i svečanom sjednicom Skupštine Kosova obilježena je 11. godišnjica nezavisnosti.

Pred početak vojne parade, predsjednik Kosova Hašim Tači, čestitajući 11. godišnjicu nezavisnosti svim građanima Kosova, naglasio je da su vojnici Kosovskih bezbjednosnih snaga ponos Kosova i najbolji dokaz uspjeha i napretka države. 

“Samo 11 godina prije krenuli smo zajedno put konsolidacije nezavisne Republike Kosovo, a pred nama danas imamo profesionalnu, multietničku vojsku, koja je u službi zaštite najmlađe države u Evropi i svijetu, spremne da doprinese miru u regionu, ali i svijetu”, kazao je Tači. 

2019021723498912341765534Web

Foto:Anadolija 

On je istakao da je odluka o formiranju vojske bila pravdena i legitimna istorijska poruka. Kosovski predsjednik je poručio da je put izgradnje države zahtijevao mudrost i strpljenje, kao i znati kada donijeti strateške odluke, a kada činiti kompromise. 

2019021723498912341765536Web

Foto:Anadolija 

"Ove godine moramo donijeti još jednu stratešku odluku za budućnost naše zemlje, trebamo postići sveobuhvatni trajni mirovni sporazum, koji podrazumijeva recipročno priznanje i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, dakle mirovni sporazum sa Srbijom. Ne kako bismo zaboravili prošlost, nego da ne bismo dozvolili da se ponove patnje i tragedija iz prošlosti”, kazao je Tači. 

2019021723498912341765532Web

Vojna parada u Prištini, foto:AA

Istakao je da je na putu izgradnje Kosova nezamjenljivo partnersto sa međunarodnom zajednicom, u prvom redu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa Evropskom unijom, zemljama Evrope i NATO-om. Kako je kazao, to partnersto je zasnovano na zajedničkim načelima i vrijednostima, te je Kosovo uvijek izlazilo kao pobjednik kada je bio sa svojim strateškim partnerima.

Uslijedila je vojna parada, kojoj su prisustvovali i brojni građani.

2019021723498912341765529Web

Foto:Anadolija 

Prije parade održana je svečana sjednica Skupštine na kojoj su govorili premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsjednik Skupštine Kadri Veselji. 

Haradinaj je tom prilikom kazao da su Albanci narod Balkana koji je doprinio Balkanu i evropskom kontinetu, “narod koji je platio cijenu svih procesa kroz koje je prošao naš kontinent u zadnjem vijeku”. Kako je istakao, Kosovo i danas doprinosi miru i stabilnosti. 

“Radićemo na dobrim odnosima sa svim susjedima, a zaintresovani smo i za pravnoobavezujući sporazum za recipročno priznanje sa Srbijom u postojećim granicama i zaintresovani smo za unapređenje Kosova ka učlanjenju u NATO i EU, izražavajući poštovanje prema svim zaslužnima za našu slobodu, za konsolidaciju države, za sve saveznike Kosova”, kazao je Haradinaj. 

Veselji je izjavio da svaka odluka u vezi s Kosovom mora biti državna i institucionalna, a ne lična ili partijska. 

“U dijalog ne idemo samo zbog sporazuma sa Srbijom, nego i zato što je naš put, naše opredeljenje, da se svaki nesporazum riješi mirnim putem. Takođe, kao nezavisna i suverena država preuzimao na sebe i obaveze koje nosi suverenost u odnosu na region i naše strateške partnere SAD i EU”, kazao je Veselji. 

2019021723498912341765535Web

Foto:Anadolija 

Kazao je i da je Srbija zaslužila uvedene takse zbog ponašanja prema Kosovu, ali da se mora državnički racionalno razmišljati i da odluka u vezi sa taksama mora biti u skladu sa strateškim interesima zemlje u odnosu na Srbiju, ali i u odnosu na SAD i EU. On je dodao da je Kosovo najsigurnije kada je rame uz rame sa SAD-om i EU-om, te da samo tako može pobjeđivati. Naveo je i da Vlada Kosova neće pasti zbog taksi. 

Vojnoj paradi, kao i svečanoj sednici Skupštine Kosova, prisustvovali su i premijer Albanije Edi Rama, ambasador Vilijam Voker, kao i ambasadori prijateljskih zemalja Kosova. 

Izvor:Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.