Vakcinacija povećana, za godinu postignut stepen kolektivne imunizacije
Foto: Ilustracija

U 2019. nije zabilježen nijedan slučaj malih boginja

Vakcinacija povećana, za godinu postignut stepen kolektivne imunizacije

U Makedoniji je proglašena epidemija malih boginja, drugi put za osam godina. U našoj zemlji, sudeći prema podacima podgoričkog doma zdravlja, za samo godinu, vakcinacija je povećana toliko da možemo reći da smo postigli stepen kolektivne imunizacije. U Crnoj Gori u 2019. nije zabilježen nijedan slučaj malih boginja.

"Nema oboljelih od morbila na početku 2019. Postoje podaci za 2018. ali, na sreću, bez težih posljedica za kliničkom slikom", kaže ta TVCG direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić.

Podaci Instituta za javno zdravlje kažu da je tokom 2018. male boginje imalo 200 građana. Prvi slučaj morbila u Crnoj Gori zabilježen je pretposljednjeg dana januara prošle godine. To je bio okidač da roditelji vakcinišu djecu MMR vakcinom. Godinu kasnije možemo reći da je u glavnom gradu postignut stepen kolektivne imunizacije.

"Po godištima - 2013. 95 odsto, 2014. 90,3 odsto, 2015. 85 odsto, a najmlađih, rođenih 2016, procenat je već 70 odsto", saopštio je Kavarić.

Trebalo je da se male boginje vrate u Crnu Goru nakon više od jedne decenije da bi nas upozorile da je vakcinacija važna. Do takvog rezultata, na istom zadatku bili su svi: zdravstveni radnici, mediji, vaspitne ustanove. Najbitnije je da je zaštita osigurana.

"Ta promotivna aktivnost će se nastaviti. Očekujemo dalji rast procenta od vakcinisane djece i obuhvat vakcinacije ima za direktnu posljedicu povećanje kolektivnog imuniteta, kako u glavnon gradu gdje živi polovina stanovništva, tako i u cijeloj crnoj Gori", ističe Kavarić.

Da bismo bili zaštićeni od izbijanja epidemije, kolektivni imunitet morao bi da bude najmanje 95 odsto, a on je sad približan tom procentu, osim djece rođene 2016. godine, od kojih je u Podgorici vakcinisano 70 odsto. Zato i poziv da MMR vakcinu prime sva djeca koja su zdrava i imaju navršenih 12 mjeseci.

Izvor: TVCG/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.