Vučić i Tači na panel diskusiji u Minhenu
Foto: Twitter/Security Conference

Vučić i Tači na panel diskusiji u Minhenu

Presjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da je dijalog Prištine i Beograda u "pat pozicii" jer Priština "želi da dobije sve a da mi izgubimo sve", navodeći da je Beograd spreman za nalaženje kompromisnog rješenja.

"Zar mislite li da će se tako desiti", upitao je Vučić, pominjući nastojanje Prištine da dobije sve, na panelu "Bezbjednost u jugoistočnoj Evropi - dva koraka naprijed, jedan nazad?", na kojem je učestvovao i kosovski predsjednik Hašim Tači.

Vučić je rekao da takvo ponašanje "može da ugrozi sve" i naglasio da je Beograd za nastavak dijaloga i učiniće sve za kompromis, ali je istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze iz potpisanih dokumenta pa je, sem toga, uvela i "necivilizovane takse".

"Mi smo spremni za dijalog, ali samo slušamo obećanja da će povući takse, Priština zna da priča, ali ne i da ispuni obaveze", rekao je Vučić, koji danas nije optimista da su Beograd i Priština nalaze blizu kompromisa već smatra da su daleko od toga.

Kazao je i da se Srbija suočava sa novom pregovaračkom platformom vlade u Prištini koja je, prema njegovoj ocjeni, "platforma protiv dijaloga".

"U platformi se kaže da Kosovo mora da očuva teritorijalni integritet koji je nedjeljiv, a da će Srbija morati da prizna nezavisnost i da će da formiraju novi tribunal za Srbe i Srbiju koji bi sudio za zločine na Kosovu. Još jednom pitam zašto smo onda uopšte dio dijaloga? Zašto im treba Srbija, ako oni odlučuju o svemu i čekaju samo naš potpis? Da li zaista mislite da će se stvari tako odigrati (...) Želimo da nastavimo dijalog i daćemo sve od sebe da dostignemo kompromis. To neće biti kapitulacija jedne strane, u ovom slučaju srpske. Ako žele da nastave istinski dijalog, mi smo na raspolaganju", poručio je Vučić.

Ukoliko im Srbija nije potrebna, kako onda Kosovo nije u UN, Unesku i Interpolu, upitao je Vučić. "To znači da moramo da pregovarmo", poručio je on.

Tači: Ukinuti takse i nastaviti dijalog

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je na panelu da je zamrznuti konflikt nazadovanje za Kosovo, i da je zato od presudnog značaja da se nađe kreativno rješenje kako bi se jednom za svagda izgradio mir, i koje bi obezbijedilo međusobno priznanje Srbije i Kosova, i članstvo Kosova u UN.

"Što prije ukinemo takse to će dati priliku za dijalog, i nikome to ne bi trebalo da daje izgovor za zaustavljanje dijaloga", poručio je Tači, dodajući međudim da je Priština uvela takse isprovocirana blokiranjem članstva u Unesku i Interpolu.

Kazao je da u Briselskom sporazumu stoji da Srbije ne bi smjela da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što je, međutim, Vučić demantovao. On je dao Tačiju primjerak Briselskog sporazuma na engleskom jeziku, uz poruku da u njemu neće naći da to piše.

Tači je rekao i da je istina da se Priština Briselskog sporazuma obavezala da formira ZSO, ali je ponovio da se to mora sprovesti u skladu sa Ustavom Kosova, te da je "nesporazum u tome što Vučić ne razumije da je Kosovo suverena zemlja, koju je priznalo 116 država."

Dodao je, međutim, da je svjestan da priznanje Srbije ne bi bilo poklon, i da rješenje mora da bude kompromis. Podsjetio je da se dijalog sprovodi pod pokroviteljstvom EU, uz veliki podršku SAD, kao i da ima indicija da bi Rusija mogla da podrži dogovor Beograda i Prištine, što bi značilo "globalno priznanje".

RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.