Hrapović: Za dvije godine u zdravstvo uloženo 17 miliona eura
Kenan Hrapović

Hrapović: Za dvije godine u zdravstvo uloženo 17 miliona eura

Vlada Crne Gore poseban akcenat stavila je na razvoj zdravstvenog sistema, sa ciljem kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je rekao da je u savremenu medicinsku opremu, kao i u rekonstrukciju i adaptaciju medicinskih objekata, za poslednje dvije godine, koliko je na čelu ovog resora, uloženo preko 17 miliona eura. 

"Zdravstveni sistem Crne Gore je servis građana, u koji se konstantno ulaže kako kroz kadar, tako i kroz opremu, što za rezultat daje bolju, kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu"  kazao je Hrapović u intervjuu za Novu M.

On je dodao da je u savremenu medicinsku opremu u rekonstrukciju i adaptaciju medicinskih objekata uloženo za poslednje dvije godine, preko 17 miliona eura“.

Hrapović kaže da se konstantno radi i na jačanju kapaciteta, domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica, te da se na taj način jačaju regionalni zdravstveni centri,  kako bi građani dobilu kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu uslugu u mjestu boravka i življenja.

„Od onog što je urađeno u prethodnom periodu izdvojio bih i nove liste ljekova, koja predstavlja savremenu terapiju o trošku države“, naveo je Ministar zdravlja.

Ukupan budžet je predviđen za zdravstvo za 2019. od 238 miliona eura, upitan da li  je za zdravstveni sistem trebalo više izdvojiti, Hrapović je rekao da cijenii da je ovako opredijeljen budžet jedan vid valorizacije, onoga što je urađeno u prethodne dvije godine, a na neki način pokazuje podršku Vlade CG procesima koje planiramo da realizujemu u ovoj godini.

Ističući da ono što karakteriše budžet jeste razvojna komponenta dodatnih 5 miliona za nabavku savremene opreme, povećeni iznos za preventivne programe.

Ministar je saopštio i da priče o odlasku ljekara i to specijalista iz naše države u potpunosti nijesu istinite. Pojašnjavajući da na 1000 stanovnika u Crnoj Gori ima 3,3 ljekara, kao i da je evropski prosjek 3,4.

Podsjeća da je u protekle četiri godine u zdravstvene ustanove u državi, primljeno preko 350 ljekara.

„Migracija ljekara nije veliki problem kao što se želi predstaviti imajući u vidu činjenicu da je Evropa suočena sa nedostatkom kadra, ono što možemo da uradimo je da posvetimo pažnju ljekarima u smislu usavršavanja, da uslovi rada budu što bolji za njih, zajednički radimo na rješavanju stambenih problema“, kazao je on.

Na pitanje da li će se realizovati izgradnjia klinika za infektologiju i psihijatriju i iz kojih sredstava će biti finansirani, Hrapović je rekao da za izgradnju ovih klinika postoje već sva planska dokumenta i dozvole.

"Vrijednost 8,3 miliona. Grant sredstva 4, 5 miliona ostatak kroz kapitalni budžet, ono što nam slijedi da prevedemo veliki broj tehničkih dokumenata. Kad je riječ o klinici za mentalno zdravlje imamo pozitivne rezultate međunarodnih institucija za mogućnost obezbjeđenja sredstava vrijednost klinike je 4,7 miliona i za nju su obezbjeđena sva dokumenta, kao i planovi", naveo je Ministar.

Kako je kazao, prema rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa CG se prošle godine našla na 25. mjestu, što je za devet pozicija bolje u odnosu na 2016, ističući da će tokom februara biti objavljeni novi rezultati.

“Nadam se da ćemo građane obradovati napretkom na listi. Bili bi zadovoljni i ako bi zadržali postojeću poziciju s obzirom na konkurenciju“, ocijenio je Hrapović.

Upitan da li je saglasan da se građani boljeg imovnog stanja kao i javni funkcioneri liječe van granica CG, on je naveo da se na liječenje u inostranstvo se šalju oni pacijenti za koje komisija KCCG i fond ocijene da im je neophodno liječenje nakon iscrpljenih svih dijagnostičkih i drugi procedura u CG.

"Dakle na liječenje van CG idu svi kojima je neophodno opravdano bez obzira da li su siromašni, bogati, bez obzira da li su političari, zaista idu oni koji su teškog zdravstvenog stanja“, dodao je on.

Država Crna Gora ima odgovoran odnos prema građanima, tvrdi Hrapović.

Pojašnjava da je prošle godine preko 3000 građana, upućeno na liječenje u inostranstvo, za šta je država izdvojila gotovo 6 miliona eura.

Na pitanje da li se i sam liječi u Crnoj Gori, Ministar je kazao "Naravno da imam izabranog ljekara, zdravstvene probleme kada ih imam, prepuštam ljekarima crnogorskog zdravstvenog sistema“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.