Albanija: U sukobima pristalica opozicije i policije povrijeđeno šest osoba
Izvor:Twiter@BalkanInsi

Albanija: U sukobima pristalica opozicije i policije povrijeđeno šest osoba

Hiljade pristalica albanske opozicije sukobilo se danas sa policijom na protestnom mitingu protiv korupcije i neefikasne Vlade. Iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Albanije objavili su da je povrijeđeno šest osoba, među kojima dva policajca i četiri demonstranta, koji su upućeni u bolnicu na liječenje.

Demonstrani, koji su se u subotu okupili na poziv Demokratske partije, pokušavali su probiti policijski kordon kako bi pokušali da uđu u zgradu ljevičarske Socijalističke partije premijera Edija Rame.

Stotine pripadnika policije osigurava i glavnu zgradu Vlade u Tirani, javlja Anadolija.

2019021623497666841736672Web

Foto: AA

Albanski predsjednik Ilir Meta pozvao je na uzdržanost, rekavši, “Građani trebaju slobodno da protestuju, a sve institucije moraju se poštovati.“

Ministar unutrašnjih poslova Sander Lješaj pozvao je sve političke lidere u zemlji da se distanciraju od nasilja.

2019021623497666841736676Web

Foto: AA

Rama se u subotu sastao sa građanima u jugozapadnom lučkom gradu Vlori, gdje je bio u sklopu predizborne kampanje za lokalne izbore.

“Ovo nije Albanija, oni nisu Albanci“, poručio je Rama preko društvenih mreža.

2019021623497666841736682Web

Foto: AA

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i međunarodne institucije pozvale su albansku opoziciju da održi mirne proteste.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i dalje glavni prioritet Vlade zapadnobalkanske zemlje.

Albanija se nada da će Brisel ove godine otvoriti pregovore o punopravnom članstvu u EU.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.