Premijer Japana Abe predložio Trampa za Nobelovu nagradu za mir
Tramp: Ja mislim da je ja nikada neću dobiti

Premijer Japana Abe predložio Trampa za Nobelovu nagradu za mir

Američki predsjednik Donald Tramp potvrdio je kako ga je japanski premijer Šinzo Abe, zbog njegove uloge u pokretanju diplomatskog dijaloga s Sjevernom Korejom, predložio kao kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

Tramp je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, na pitanje u vezi s drugim susretom s sjevernokorejskim liderom Kim Džong-unom u Vijetnamu, kazao kako ga je japanski premijer Abe predložio kao kandidata za Nobelovu nagradu za mir. 

Istakao je kako mu je Abe uputio kopiju pisma koje je ranije poslao Norveškom Nobelovom komitetu, te napisao poruku: "U ime Japana vas predlažem kao kandidata. Moj prijedlog je da vama uruče Nobelovu nagradu za mir." , javlja Anadolija.

Podsjetivši kako je Nobelovu nagradu za mir 2009. godine dobio bivši američki predsjednik i njegov prethodnik Barak Obama, Tramp je kazao: 

"Ja je vjerovatno neću nikada dobiti, ali nema veze. Dali su je Obami, mislim da ni on sam nije shvatio zašto su mu je dali. Dobio ju je tek 15 sekundi nakon što je postao predsjednik. I sam je tada rekao: 'Čime sam ovo zaslužio?' Ja mislim da je ja nikada neću dobiti." 

S druge strane, japanski zvaničnici nisu potvrdili informaciju da je Abe predložio Trampa za pomenutu nagradu. Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje saopštilo je kako su dobili informacije o Trampovoj izjavi, no kako ne mogu potvrditi detalje oko dijaloga Trampa i Abea. 

Samit na kojem će se sastati američki predsjednik i sjevernokorejski lider planiran je za kraj februrara. Njih dvojica prvi put su se sastali 12. juna 2018. u Singapuru, kada su postigli dogovor o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.