Bar: Privedena trudnica izgubila bebu, Ombudsman će pokrenuti ispitni postupak
Šućko Baković

Slučaj koji je uznemirio javnost

Bar: Privedena trudnica izgubila bebu, Ombudsman će pokrenuti ispitni postupak

Zaštitinik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković s pažnjom prati situaciju u Baru, pa će povodom poslednjih dešavanja u vezi sa intervencijom policije pokrenuti ispitni postupak po sopstvenoj inicijativi, saopšteno je iz Kancelarije Ombudsmana.

Informacija da je jedna od učesnica protesta nažalost izgubila bebu, dodatno je uznemirila barsku i širu javnost, konstatovao je Baković.

"Imajući u vidu situaciju da građani ne odstupaju od svojih zahtjeva i građanskog aktivizma i sa druge strane stavove predstavnika lokalne samouprave, koji takođe ne mijenjaju planove u vezi sa izgradnjom vrtića-jasno je da se stvorila neprijatna atmosfera koja zahtijeva hitno rješavanje", ocijenio je Zaštitnik.

On je izrazio nadu da će obje strane pokazati spremnost da dijalogom i u mirnoj atmosferi dođu do rješenja koje je, u postojećim uslovima, od najboljeg interesa za građane i sam grad.

Podsjetimo, trudnica I.M, privedena zajedno sa građanskim aktivistima koji protestuju protiv izgradnje vrtića u Baru, izgubila je dijete, a kako je saopšteno iz bolnice u Baru patološki nalaz će da utvrdi kada je došlo do smrti ploda.

Vijest da je trudnica izgubila dijete prvo je objavljena na društvenim mrežama i izazvala je lavinu komentara korisnika koji su to doveli u vezu sa njenim privođenjem.

Na Fejsbuk stranici "Zaustavimo gradnju vrtića u dvorištu Gimnazije/Ekonomske", objavljen je video-snimak privođenja demonstranata, na kojem se vidi da jedna aktivistkinja traži od policije da je ostave na miru jer je trudna.

U barskoj bolnici potvrdili su da je da je 34-ogodišnja I.M. primljena juče ujutru u ovu zdravstvenu ustanovu sa preminulim plodom i da je konstatovano da nije imala povrede i krvarenje.

"Ultrazvučnim ginekološkim pregledom utvrđeno je da se radi o plodu starom sedam-osam nedelja i visokorizičnoj trudnoći zbog akutnih i hroničnih oboljenja kod pacijentkinje. Patološki nalaz trebalo bi da potvrdi uzrok i vrijeme smrti ploda", kazao je lokalne medije lekar Dragoslav Tomanović koji je istakao da je kod nje urađena intervencija i da se dobro osjeća.

Iz barske policije su saopštili da žale "zbog zdravstvenih komplikacija kod jedne osobe" i tvrde da su postupili u skladu sa zakonom, poštujući Pravilnik o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, organima državne uprave, lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka.

Građani su se juče ujutru okupili ispred gradilišta kako bi pokušali da spriječe ulazak mehanizacije.

Građani su protestvovali i sinoć ispred zgrade policije gdje su skandirali „Svi smo Ivana“ .

Kako su izvijetsili lokalni mediji, građani su se okupili ispred gradilišta vrtića kod barske gimnazije i šetnjom kroz centar grada stigli su do policijske stanice.

Prije gotovo mjesec dana u dvorištu gimnazije je posječeno više od 90 čempresa nakon čega je uslijedila reakcija nezadovoljnih građana koji i dalje na protestima negoduju zbog te odluke.

 

 
 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.