Otac djevojčice iz Nikšića koja je stradala u željezničkoj nesreći: Naučiti djecu da poklanjaju i pomažu drugima
Đorđije Kotri

Fondacija "Marija Kotri"

Otac djevojčice iz Nikšića koja je stradala u željezničkoj nesreći: Naučiti djecu da poklanjaju i pomažu drugima

Svijest o doniranju u Crnoj Gori nije na visokom nivou i veoma je važno uticati na djecu da nauče da poklanjaju, pomažu drugima, dijele talenat i volontiraju, a neophodno je i povećati stepen njihove bezbjednosti u saobraćaju.

To je, u intervjuu za PR Centar, ocijenio Đorđije Kotri, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Marija Kotri, koja je osnovana sa ciljem da se sačuva uspomena i sjećanje na djevojčicu Mariju koja je tragično izgubila život u željezničkoj nesreći u Nikšiću.

Kotri je kazao da su nakon Marijine pogibije, supruga i on imali veliku potrebu da sačuvaju uspomenu na ćerku i da svijetu pokažu ko je ona bila.

„Marija je bila dijete koje je voljelo život i živjela je punim plućima. Bavila se humanitarnim radom, voljela je da pomaže drugima, bila je kreativna. Lijepo je crtala, završila je osnovnu muzičku školu. Tako da smo željeli da, kroz rad Fondacije, oživimo stvari koje je ona voljela. Željeli smo da nastavimo tamo gdje je ona stala“, pojasnio je Kotri.

Ciljevi Fondacije su, kako je naveo, humanitarni rad, promocija dječjeg stvaralaštva i kreativnosti i povećanje stepena bezbjednosti djece u saobraćaju, sa posebnim osvrtom na, kako je dodao, željeznički saobraćaj.

„Jedan od naših strateških ciljeva je bezbjednost djece u saobraćaju, jer smatramo da danas djeca u Crnoj Gori nisu bezbjedna u dovoljnoj mjeri, pogotovo kada je željeznički saobraćaj u pitanju. Mi smo pokrenuli jedan projekat „Pazi gdje prelaziš, Life has no replay (Život nema reprizu)“, koji se odnosi na bezbjednost djece u željezničkom saobraćaju“, objasnio je Kotri.

U okviru toga projekta, kako je rekao, postavljaju se table upozorenja na nezgodnim mjestima, kada je u pitanju prelaženje pruge u Nikšiću.190118kotri4

Đorđije Kotri, predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Marija Kotri"

„Drugi dio projekta je izrada dokumentarnog filma, koji se zove Life has no replay. Taj film govori o problemima željezničkog saobraćaja u Nikšiću, o Fondaciji i o Mariji. Sljedeći dio projekta je održavanje edukativnih radionica u osnovnim školama u Nikšiću, jer nam je cilj da svako osnovnoškolsko dijete dobije informaciju kako se treba ponašati kada je u pitanju željeznički saobraćaj“, naveo je Kotri.

Posljednji cilj projekta je, kako je pojasnio, izrada aplikacije za mobilne telefone, koja će pružati notifikacije gdje ne bi trebalo preći i gdje se može preći pruga.

Kotri je pojasnio da, kroz promociju dječjeg stvaralaštva i kreativnosti, organizuju edukativne radionice.

„Do sada smo organizovali radionice kreativnog pisanja na engleskom jeziku. Kroz te radionice je prošlo oko 250 učenika osnovnih škola i izuzetno su zadovoljni. Imamo talentovanu djecu i podržavamo ih u tome što rade. Sarađujemo sa Muzičkom školom „Dara Čokorilo“ i tu pronalazimo talente i njima pomažemo koliko možemo“, objasnio je Kotri.

Fondacija je, kako je rekao, izdala knjigu „Marija i slavuj-Putovanje po mjesečini“, koju je napisla Anđela Kecojević i koja govori o Marijinim snovima.

„Knjiga je za osnovnoškolski uzrast, ali čitaju je i odrasli. Promociju smo imali u Nikšiću, u svim osnovnim školama u našem gradu, kao i u dvije osnovne škole u Baru. Djeci se dopada knjiga, mnogo su lijepi komentari“, kazao je Kotri.

Fondaciji, kako je rekao, pomažu prijatelji, familija, ali i potpuno nepoznati ljudi.

„Mi smo upoznali mnoge ljude, sa kojima smo ostvarili određene kontakte. Mislim da svijest o darivanju, o doniranju, u Crnoj Gori nije baš na visokom nivou. Kroz naše aktivnosti u Fondaciji, pokušavamo da razgovaramo sa djecom, da im kažemo da je izuzetno važno pomagati, darivati“, objasnio je Kotri.

Knjiga „Marija i slavuj-Putovanje po mjesečini“, kako je rekao, košta šest eura i taj novac je donacija Fondaciji.

„Skoro da smo prodali taj prvi tiraž od 500 primjeraka i već razmišljamo o štampanju drugog tiraža. Mi smo zadovoljni. Cilj nam je da nastavimo sa promocijom knjige i u drugim gradovima Crne Gore. U planu su Podgorica, Budva, Bijelo Polje. Školama i ljudima, koji su nam u Fondaciji mnogo pomogli, poklanjamo knjige. Izlaskom iz Nikšića, upoznaćemo širu crnogorsku publiku sa našim radom“, rekao je Kotri.

On je dodao da je knjiga štampana na crnogorskom i na engleskom jeziku i da je krajnji cilj da nađe mjesto u školskoj literaturi i postane lektira.

Kotri je istakao da se slogan „Život nema reprizu“, može upotrijebiti u raznim životnim sferama.

„Imamo i projekat Podijeli svoj dar, čiji je cilj da sva djeca koja su darovita, podijele svoj talenat sa drugima i da ga uludo ne bacaju. Grijeh je da talenat propada. Nije sjajno vrijeme, novca ima malo, ali mi ćemo se, kao Fondacja, truditi da prepoznamo tu djecu i da široj javnosti kažemo- to su ta djeca, to su naši fantastični umjetnici, svirači, pjevači, pisci...Za sada nam je cilj da promovišemo djecu iz sfere umjetnosti“, objasnio je Kotri.

On je dodao da se svake godine organizuje literarni konkurs „Mariji s ljubavlju“.

„Ove godine smo bili na opštinskom nivou. Nadam se da ćemo iduće godine izaći na državni nivo“, rekao je Kotri.

Važno je, kako smatra, da se popularizuje volonterizam, jer je, kako je ukazao, bitno da djeca nauče da volontiraju, jer time pomažu drugim ljudima.

„Sa druge strane, svjetski trend je da mladi moraju volontirati. Danas u Evropi ne možete upisati nijedan fakultet, ako nemate zvanično volontiranje od sedmicu. To polako dolazi i kod nas i naša djeca toga postaju svjesna. Fondacija će raditi na tome da organizujemo volonterske akcije, da naučimo djecu šta je volontiranje, pa ćemo možda i organizovati određene projekte, kroz koje će oni moći da volontiraju i dobiju sertifikat da su se bavili društveno korisnim radom“, pojasnio je Kotri.

Prema njegovim riječima, veoma je važno uticati na djecu da nauče da volontiraju, da poklanjaju, da pomažu drugima, da dijele talenat.

„Takođe, mi moramo djecu naučiti da stoje i čekaju zeleno svjetlo na semaforu iako nema automobila. Isto tako, treba da nauče da ne prelaze prugu bilo gdje, iako nema voza. Jer voz jednom može naići, a onda nastaje problem. Tim stvarima moramo da naučimo svoju djecu. Oni će odrasti, pa će da uče svoju djecu i naš rad se nastavlja“, zaključio je Kotri.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.