Mjere koje je CBCG preuzela prema IBM i Atlas banci u potpunosti adekvatne i opravdane
CBCG

Održana sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost

Mjere koje je CBCG preuzela prema IBM i Atlas banci u potpunosti adekvatne i opravdane

Danas je održana 45. sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao dr Radoje Žugić, guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta.

Iz CBCG-a su naveli da su sjednici prisustvovali i svi ostali članovi Savjeta, Darko Radunović, ministar finansija, Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja i Zoran Đikanović, predsjednik Komisije za tržište kapitala. Po pozivu, sjednicama Savjeta prisustvuje Predrag Marković, direktor Fonda za zaštitu depozita.

Razmatrajući aktuelnu situaciju u bankarskom sektoru, Savjet za finansijsku stabilnost je zaključio da su mjere koje je CBCG preuzela prema IBM i Atlas banci u potpunosti adekvatne i opravdane.

Takođe, analizirani su različiti scenariji rješavanja situacije u Atlas banci, na osnovu čega je zaključeno da realizacija bilo kog scenarija neće imati posljedice koje bi mogle ugroziti finansijski sistem.

Izraženo je očekivanje da će se, kroz interesovanje reputabilnih investitora, uspješno okončati dokapitalizacija ove banke, koja bi, u tom slučaju, imala potencijal za nastavak poslovanja na tržištu.

Kako su naveli iz CBCG-a, direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković upoznao je članove Savjeta sa tokom isplate garantovanih depozita za deponente Invest Banke Montenegro u stečaju.

Dodajući da je u dosadašnjem periodu isplaćeno 13 miliona eura garantovanih depozita za 545 deponenata ove banke, što predstavlja 58,5% ukupne obaveze koju Fond treba da isplati.

"Pozitivnim je ocijenjena činjenica da obeštećeni deponenti IBM-a dominantno svoj novac ponovo polažu na štednju, tj. isti ostaje unutar crnogorskog bankarskog sektora, što ukazuje na povjerenje u bankarski sektor", saopšteno je iz CBCG-a.

Na današnjoj sjednici razmatrani su najnoviji podaci o trendovima koji karakterišu bankarski sektor.

"U januaru tekuće godine zabilježen je rast ključnih bilansnih pozicija, pa je tako, u posmatranom jednogodišnjem periodu zabilježen rast aktive od 6,37%, kredita od 10,19%, depozita od 5,59% i kapitala od 7,05%. Konstatovano je da su indikatori likvidnosti i solventnosti na agregatnom nivou iznad zakonom propisanih minimuma", kazali su iz CBCG-a.

Kako se dalje navodi, imajući u vidu prethodno, Savjet je zaključio da se individualne ranjivosti u sistemu rješavaju na odgovoran i profesionalan način i da nema prelivanja negativnih efekata na sistemsku stabilnost.

Na današnjoj sjednici razmatrana je Informacija o stanju finansijske stabilnosti za četvrti kvartal 2018. godine, kao i tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta.

Razmatrajući domaće makroekonomsko okruženje, konstatovano je da je su 2018. godinu obilježila pozitivna kretanja. Značajan rast zabilježen je u industriji, građevinarstvu, turizmu i saobraćaju.

Članovi Savjeta su razmatrali i ostala pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.