Dan državnosti u Beogradu: Orden Srbije na lenti premijeru Bugarske Bojku Borisovu
Borisov i Vučić, foto: AA

Dan državnosti u Beogradu: Orden Srbije na lenti premijeru Bugarske Bojku Borisovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije, a orden Srbije na lenti dodeljen je predsjedniku Vlade Bugarske Bojku Borisovu za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bugarske.

Na ceremoniji uručivanja odlikovanja, Vučić je rekao da im je danas potrebna hrabrost da ne "podlegnemo pritiscima spolja", ali i mudrost da donesu najbolje odluke za budućnost Srbije. 

"Pred našim društvom i državom su i danas, kao i prije 215 godina veliki izazovi, a centralne vrijednosti kojima se vodimo su i danas - sloboda, mir i ravnopravnost i ljubav prema našoj Srbiji", kazao je. 

2019021523495676441699700Web

Foto:AA

Kako je dodao, laureati najviših odlikovanja, svojim radom, nesebičnošću i požrtvovanjem su neizmjerno doprinijeli da Srbija ostane privržena svojim vrijednostima da bude bolja, uspješnija, srećnija i modernija. 

"Svim građanima Srbije čestitam praznik, naše Sretenje. Živjela Srbija", poručio je Vučić. 

Okupljenima se obratio i Borisov, koji je izrazio uvjerenje da je Srbija nerazdvojni dio Evrope, uz nadu da će uskoro postati članica Evropske unije. 

On je naveo i da vidi da Srbija ide pravim putem i da, ma koliko nekada teške bile odluke koje moraju da se donose, najlepše je kad među narodima vladaju ljubav, mir i prijateljstvo. 

2019021523495676441699692Web

Foto:AA

Orden srpske zastave drugog stepena dobili su bivši ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, pomoćnik predsjednika Rusije za spoljne poslove Jurij Viktorovič Ušakov, ruski političar Aleksandar Mihajlovič Babakov, predsjednik Upravnog odbora kompanije Gasprom Aleksej Borisovič Miler i direktor fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Norbert Bekman - Dirkes. 

Orden srpske zastave trećeg stepena dodeljen je gradonačelniku Krfa Konstandinos Nikoluzos. Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog stepena odlikovan je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. 

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovan je Narodni muzej povodom 175 godina postojanja, Poljoprivredni fakultet u Beogradu povodom 100 godina postojanja, a Osnovna škola "Kralj Petar Prvi" u Beogradu povodom 300 godina rada. 

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovana je Zemunska gimnazija, kao i Narodno pozorište "Toše Jovanović" iz Zrenjanina i pozorište "Hristo Botev" iz Dimitrovgrada. 

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su posthumno akademik Vladeta Jerotić, kao i Zastava film, orkestar Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor i simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije. 

Orden Bijelog orla s mačevima drugog stepena dodijeljen je Vojno-tehničkom institutu. 

Zlatna medalja za zasluge dodeljena je pevaču Predragu Živkoviću Tozovcu, glumcu Mihailu Miši Janketiću i sportisti Davoru Štefaneku, slikaru Milošu Šobajiću, bivšem ambasadoru Srbije u Unesku i bivšem ambasadoru Srbije u Turskoj Darku Tanaskoviću.

U čast laureata orkestar "Stanislav Binički" i hor RTS-a izveli su pjesmu "Tamo daleko", a ceremoniji je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao i ministri u Vladi Srbije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.