Najzdraviji sport za cijelo tijelo i sve uzraste - plivanje!
Foto: Ilustracija

Boravak u vodi opušta tijelo i um

Najzdraviji sport za cijelo tijelo i sve uzraste - plivanje!

Poznato je da nema zdravlja bez fizičke aktivnosti, ali većini nije lako da odabere odgovarajuću.

Međutim, postoji sport koji podjednako odgovara osobama svih uzrasta, blagotvoran je i opušta, a ne dovodi do povreda. U pitanju je, naravno, plivanje, koje je ljudima urođena refleksna radnja. Bebe u bazenu instinktivno izvode pravilne pokrete u vodi jer ne osećaju strah.

Iako se za blagodeti plivanja zna od davnina, tek je u 20. vijeku, sa izgradnjom bazena postalo masovna aktivnost. Popularnosti plivanja doprinijele su ne samo zdravstvene prednosti, već i to što je ono jedina fizička aktivnost u kojoj mogu uživati odrasli i djeca, oni koji su u top formi i oni sa viškom kilograma, a osim toga dokazano je da boravak u vodi opušta i doprinosi boljem kvalitetu sna, te intelektualnim kapacitetima.

Zapravo, skoro da ne postoji segment čovjekovog duha i tijela na koje plivanje ne utiče blagotvorno. Prije svega, prilikom plivanja, tijelo se nalazi u skoro bestežinskom stanju, zglobovi se ne opterećuju pa je isključena mogućnost povreda, iako je istovremeno svaki dio tijela aktivan. Dakle, bez velikog napora i rizika, plivanjem unaprijeđujemo i tijelo i duh, a da bismo osjetili blagodeti, dovoljno je plivati svakodnevno pola sata ili nekoliko puta nedjeljno po sat vremena, kažu stručnjaci.

Za osobe sa viškom kilograma, nema boljeg sporta – zglobovi se ne opterećuju,a za isto vrijeme potroši se duplo više kalorija nego hodanjem. Što je još bolje, posle plivanja nećete biti toliko gladni, pošto tokom ove aktivnosti tjelesna tempretura ne raste.

Dakle, nemate izgovor – plivajte!

Izvor: Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.