LP: Građani ne mogu da izdrže cijenu struje, RAE da preispita namete
Foto: LP

LP: Građani ne mogu da izdrže cijenu struje, RAE da preispita namete

Građani Crne Gore koji godinama plaćaju najskuplju cijenu struje po kilovat-času u regionu, teško mogu izdržati najnovija poskupljenja i namete koje sprovodi ili je najavila Elektroprivreda Crne Gore, kazali su iz Liberalne partije Crne Gore.

"Postavlja se pitanje, odakle ideja EPCG da građani treba da plaćaju struju skuplju od pojedinih članica Evropske unije i skoro duplo višu nego u Srbiji ili Kosovu, prema analizi Eurostata.Jasno je da je EPCG monopolističko preduzeće u Crnoj Gori, međutim, nije jasno što radi Regulatorna agencija za energetiku čiji posao bi morao da bude da vodi računa o cijenama energenata i zaštiti građane u čijem interesu i za čiju korist su izabrani", pitaju iz LP-a.

Kako su kazali da je isto tako, zabrinjavajuća činjenica da je zakonom uveden još jedan namet za obnovljive izvore energije OIE na računima građana koji će dodatno uticati na mjesečni trošak domaćinstava.

Takve takse i nameti kako dodaju, čine više od pola računa za električnu energiju, dok utrošenu struju građani plaćaju samo 45% od ukupnog računa prema podacima EPCG.

"Građani nijesu dužni da budu uslužni servis države već je država uslužni servis građana koje mora što manje opterećivati, pa stoga pozivamo i Vladu Crne Gore da kroz izabrane predstavnike RAE preispita ovakve mjere i povećanje cijene struje u ovoj godini.Sigurno je da najnovije  mjere u oblasti energetike nemaju tržišnog opravdanja i nijesu u najboljem interesu građana, socijalne situacije i ekonomskog blagostanja ljudi", poručili su iz Liberalne partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.