URA o novom poskupljenju struje: Građani da pokažu otpor već u subotu
URA

URA o novom poskupljenju struje: Građani da pokažu otpor već u subotu

Crna Gora koja ima najskuplju struju u regionu, “obradovala” je svoje građane sa dodatnim nametom od 1. marta 2019. godine a kupovna moć u državi je na niskom nivou već duži niz godina, bez nade da će se uskoro povećati, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

“Nasuprot niskom životnom standardu koji se ne mijenja godinama cijena struje raste drugi put za kratko vrijeme, tako da građani i ne znaju ovih dana o kojem je uvećanju riječ. Upravo su im stigli računi za januarsku struju na kojima se pored dosadašnje naknade za podsticanje OIE ( obnovljivi izvori energije ), pojavio i drugi namet koji će ići u džepove Blaža Đukanovića i kumova prve familije a sada stiže i informacija da od prvog marta cijena struje raste dodatnih 6 %”, navode u URI.

Iz ove partije podsjećaju da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu ali i u Evropi i iznosi 193 eura, dok je cijena struje ubjedljivo najveća.

“Podaci Eurostata o cijenama struje u prvih pola godine govore da je ona u Crnoj Gora 10.2 e po kw/h što je gotovo duplo više nego što plaćaju građani na Kosovu, dok se u Srbiji i Makedoniji, u istom periodu kilovat naplaćivao 7, odnosno 7,8 centi, u Albaniji 8,4, a u Bosni i Hercegovini 8,6 e po kw/h. Evropska unija ima za cilj da do 2020. godine 20 % energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Crna Gora ima trenutno od hidrocetrala “Perućica” i “Piva”, koje su sagrađene u prošlom vijeku procenat od  58.5 %. Nove male hidrocentrale imaju neznatnih 0.10 % a teret za građane je već sada ogroman”, navode iz URE.

Oni novo povećanje cijena električne energije smatraju skandaloznim i ocjenjuju kao “kap koja je prelila čašu životnog standarda” građana Crne Gore.

“Ovo prevazilazi sve mjere, pa čak i harače okupatora koji su harali ovim prostorima. Ovakvo stanje više nije podnošljivo i građani treba masovno da dignu glas protiv prve familije i njihovih srodnika kojima tri decenije pune džepove a svoje kontinuirano prazne. Subota je prva prilika za to”, zaključuju u URI.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.