Rusija, Turska i Iran zajednički rade kako bi se normalizovao život u Siriji
Foto: Anadolija

Rusija, Turska i Iran zajednički rade kako bi se normalizovao život u Siriji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako je mirovni proces u Astani otvorio put za trajno političko rješenje za Siriju.

Putin je govorio na otvorenju trilateralnog samita o Siriji kojem su prisustvovale njegove kolege iz Turske Redže Tajip Erdogan i Irana Hasan Rohani.

Istakao je kako je između Rusije, Turske i Irana oformljen krajnje produktivan mehanizam.

”U skoro cijeloj Siriji trenutno nema sukoba, a to je naš zajednički i konkretan rezultat“, rekao je Putin.

Istakao je i da Ujedinjene nacije (UN) procesom iz Astane koji su formirale tri zemlje, ulažu napore u formiranje ustavotvornog komiteta u Siriji.

”Astana je otvorila put za trajno političko rješenje za Siriju. Potrebno je i da ustavotvorni komitet Sirije u što skorije vrijeme počne s radom“, rekao je Putin.

Međunarodnu zajednicu i UN pozvao je na dodatnu humanitarnu pomoć sirijskom narodu.

“Rusija, Turska i Iran zajednički rade kako bi se normalizirao život u Siriji“, rekao je Putin.

Osvrnuo se i na posljednja dešavanja na sjeveroistoku Sirije i u Idlibu.

“Sigurnosni problemi na sjeveroistoku Sirije trebali bi biti riješeni uz poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije. Moramo se dogovoriti oko smanjenja tenzija u Idlibu. To ne znači da trebamo pristati na prisustvo terorista. Vjerujem da će razgovori koje ćemo ovdje imati dovesti do pozitivnih rezultata za naše zemlje i Siriju“, rekao je Putin.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.