Brašno osim u kuhinji može biti od pomoći i u domaćinstvu
Foto: Ilustracija

Saveznik u čišćenju masnih naslaga

Brašno osim u kuhinji može biti od pomoći i u domaćinstvu

Osim za pripremu hljeba i kolača, brašno će vam poslužiti i za zgušnjavanje kremastih umaka i variva. Ovu trajnu namirnicu korisno je uvijek imati pri ruci, ne samo za kuvanje nego i zato što vam može olakšati čišćenje.

Služi kao suvi šampon

Malo brašna možete da iskoristite kako biste očistili kosu “na suvo”, odnosno upili višak masnoće. Prije toga važno je da prosijete brašno, jer će vam tako biti lakše da ga ravnomjerno nanesete. Pospite prosijano brašno na korjen kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili iščešljajte iz kose. Najbolje je da ovo izvedete u kadi, kako ne biste napravili nered u kupatilu. Brašno će upiti višak masnoće iz kose i ona će nakon ovog tretmana izgledati mnogo svježije.

Pomoć protiv bubuljica

Da biste se brže riješili bubuljica, pomješajte malo brašna s medom. Prekrijte flasterom i ostavite da djeluje preko noći. Ujutru isperite i bubuljica bi trebalo da bude znatno manja zahvaljujući umirujućem djelovanju meda i brašna, koje će ga isušiti budući da izvlači masnoću.

Za sazrijevanje avokada

Ako imate avokado koji još nije posve zreo, možete upotrebiti brašno kako biste ubrzali proces zrenja. Stavite avokado u papirnu kesu, pokrijte ga brašnom i ostavite tako da odstoji jedan dan. Avokado bi nakon toga trebalo da bude spreman za jelo.

Odbija mrave

Poznato je da so odbija mrave, a sličan učinak ima još jedan bijeli prah, a to je upravo brašno. Zato - ukoliko uočite mrave negdje u kući, pospite to područje brašnom. Mravi ne vole praškastu strukturu ni ukus brašna, pa će izbjegavati to područje.

Čisti masnoće

Pospite brašno po prolivenom ulju ili nekoj drugoj masnoći i biće vam lakše da ga uklonite. Pazite da to ne činite rukama ako je ulje još vruće.

Odlično za oblikovanje

Brašno nije samo praktično - može da bude i zabavno! Upotrijebite brašno i malo babi ulja kako biste dobili “tijesto” za oblikovanje poput plastelina, koji djeca vole. Pomješajte osam šoljica brašna sa šoljicom babi ulja. Osjetiće se da je smjesa od brašna, ali možete je oblikovati u koji god oblik želite.

Napravite domaći lijepak

Pomješajte brašno i vodu u jednakoj razmjeri i mješajte dok ne postane glatko. Smjesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Izlijte je u lonac i zagrijevajte na srednjoj temperaturi. Konstantno mješajte dok ne proključa pa maknite s vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite četkicom.

Očistite bakar

Pomješajte brašno i so u jednakoj razmjeri s dovoljno sirćeta da se formira pasta. Nanesite pastu na bakarnu površinu i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i biće čist i sjajan.

Osvježite špil karata

Stari špil karata možete osvježiti brašnom. Stavite karte u kesicu s puno brašna, zatvorite i dobro protresite kako bi prekrilo sve karte. Brašno će upiti nečistoće poput vlage i masnoća i biće ih lakše ukloniti čistom, suvom krpicom.

Daje sjaj posuđu

Nakon čišćenja svojih uređaja od nerđajućeg čelika, možete da upotrijebite malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali.

Izvor: 24sata.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.