Marković: Makedonija što prije da postane 30.članica NATO-a
Zaev i Marković

Vlada utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor

Marković: Makedonija što prije da postane 30.članica NATO-a

Vlada Crne Gore je na 109. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije i uputila ga Parlamentu na usvajanje po skraćenoj proceduri.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da je postizanjem istorijskog dogovora sa Grčkom o novom imenu, juna 2018. godine, integracija Republike Sjeverne Makedonije u NATO, nakon dugogodišnje stagnacije, zabilježila značajan napredak te da je već na Samitu NATO-a, jula 2018. godine, Makedoniji upućen poziv da započne pristupne razgovore sa Alijansom. Usvajanjem ustavnih izmjena u Sobranju i ratifikacijom Sporazuma iz Prespe od strane grčkog Parlamenta, stekli su se uslovi za potpisivanje Protokola o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije NATO-u, 6. februara 2019. godine, na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC).

U diskusiji, u kojoj je učestvovalo više članova Vlade, ukazano je na napore, vizionarstvo i hrabrost u procesu stabilizacije makedonskih prilika i otvaranja evropske i evroatlantske perspektive zemlje kao i na kontinuiranu podršku koju je upućivala Crna Gora, kako na sastancima predsjednika vlada Duška Markovića i Zorana Zaeva, tako i u drugim prilikama.

Crna Gora želi, naglašeno je u diskusiji, da bude među prvim članicama NATO-a koje će ratifikovati Protokol.

Premijer Duško Marković je, zaključujući ovu tačku dnevnog reda, trenutak ocijenio značajnim rekavši da Crna Gora uz zadovoljstvo iskazuje želju da prijateljska zemlja proces učlanjenja okonča što prije i postane 30. članica NATO-a.

„Crna Gora potvrđuje ovim činom dosadašnju podršku Makedoniji koja će biti dodatni faktor stabilnosti regiona i njegove evroatlantske persektive“ – zaključio je predsjednik Vlade.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.