Likvidacija Gačića: Traže nagradu zbog dojave o kretanju ubice
Edin Gačić

Likvidacija Gačića: Traže nagradu zbog dojave o kretanju ubice

Edin Gačić, višestruki ubica koji je likvidiran u razmjeni vatre s policijom u šumi između sela Zabrđe i Medvjedice, kod sebe je imao automatsku pušku, pištolj i veću količinu municije.

To je utvrđeno uviđajem, koji je okončan u utorak kasno uveče, nakon čega je Gačićevo tijelo prevezeno u Sarajevo gdje će se izvršiti obdukcija. Prema nezvaničnim informacijama, Gačić se proteklih dana kretao po brdima i šumama, a vjeruje se da je spavao u jednoj napuštenoj zemunici u blizini.

Mještani lepeničkog kraja kažu da su odahnuli nakon što je krizna situacija okončana. Priznaju da su bili u strahu, te da je u selima život praktično stao.

- Plašili smo se, jer Gačić je svakome mogao upasti u kuću i nekog ubiti. Svima je sada laknulo i život se polako vraća u sela - kažu mještani, navodeći da su specijalci koji su ubili Gačića za njih heroji.

Dan nakon likvidacije pažnja medija usmjerena je na nagradu od 50.000 KM koju je raspisala Vlada Kantona Sarajevo. Policijski komesar Mevludin Halilović ranije je rekao da su ključne informacije dobili od OBA. Međutim, medijima su se javili Sadmir Tarić i Armin Karović navodeći da su još u nedelju policiji dali informaciju pomoću koje je Gačić lociran, te da zaslužuju nagradu. Javili su Vladi i MUP KS, ali navodno niko nije htio da ih primi. Tarić, koji radi na održavanju auto-puta, tvrdi da je Gačića uočio na brdu iznad auto-puta, što je i dojavio policiji.

- Mogao me ubiti, bio sam 100 metara ispod njega. Život mi je bio ugrožen - rekao je Tarić.

U javnosti se pominje da je lokaciju dojavio vozač kamiona, koji se zaustavio na benzinskoj pumpi i prijavio da je vidio nekoga kako se kreće u brdima. Sat kasnije Gačić je ubijen.

Kantonalni premijer Edin Forto kaže da će o nagradi odlučiti kada od policije dobiju izvještaj i utvrde sve činjenice.

- Obavijestio sam ministra MUP da porazgovara sa osobom koja tvrdi da joj nagrada pripada - rekao je Forto.

Potraga za Gačićem trajala je osam dana. Počela je 4. februara kada je u Podorašcu kod Konjica ubio trgovca Sauda Sultanića, da bi 9. februara ubio policajca FUP Mahira Begića. Gačić je prije ovih zločina odležao 20 godina zatvora zbog ubistva Ismeta Gunića 1998, te svoje majke Sifete 2002. godine.

Policajac koji je ranjen u razmjeni vatre sa Edinom Gačićem smješten je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i njegovo stanje je stabilno. U bolnici su ga posjetile kolege na čelu sa policijskim komesarom Mevludinom Halilovićem, koji mu se zahvalio na iskazanoj hrabrosti i poželio što brži oporavak.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.