Šta je 14. februara? (VIDEO)
ilustracija

Šta je 14. februara? (VIDEO)

Širom svijeta zaljubljeni proslavljaju svoj dan.

Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih se obilježava svake godine 14. februara.

Dan zaljubljenih u svijetu je toliko popularan, da se tokom ovog dana razmijeni više od milijardu čestitki, a više od toga iz se razmijeni samo za Božić. Muškarci, uglavnom, na ovaj dan ženama kupuju cvijeće, neki dame obraduju i kućnim ljubimcem, one nešto mlađe djevojke često dobiju plišane medvediće, dok one svojim partnerima uglavnom kupuju parfeme ili neke čokoladice.

Proslava Sv. Valentina u početku je bila namijenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca. Najpoznatija martirologija(način na koji neko postaje svetac-mučenik) Valentina jeste ta da je pogubljen jer je vjenčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Prema vjerovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slijepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano „od tvog Valentina”.

U našem regionu i dalje su brojni oni koji ne znaju šta se obilježava na današnji dan niti im on predstavlja neki važan datum.

Jedna gospođa, još 2015. godine, nasmijala je cijeli region nakon što je novinarka anketirala na ulici i upitala: "Šta je 14. februara?"

Pogledajte odgovor: 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.