Neprihvatljivi zahtjevi odbrane Kneževića da bude saslušan u Britaniji
Duško Knežević

Status okrivljenog

Neprihvatljivi zahtjevi odbrane Kneževića da bude saslušan u Britaniji

Advokatski tim predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića predao je Specijalnom državnom tužilaštvu predlog da njihov klijent bude saslušan video-linkom ili zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije, no, Pobjedini sagovornici objasnili su da, s obzirom na to da Knežević ima status okrivljenog, a da je u Britaniji slobodan građanin, taj zahtjev nije prihvatljiv.

Iz Specijalnog tužilaštva Pobjedi je nezvanično saopšteno da u svim predmetima postupaju u skladu sa zakonom i podsjećaju da je za Kneževićem raspisana potjernica i da mu je određen pritvor.

Taj list kontaktirao je pravnike, kako bi im pojasnili kakva je procedura u ovim slučajevima i da li Zakon o krivičnom postupku to dozvoljava. Oni su kazali da, s obzirom na to da Knežević ima status okrivljenog, nemoguće je njegovo saslušanje video-linkom.

To je, kako je objašnjeno, pravno nemoguće.

Prema njihovim riječima, video-linkom mogu biti saslušani svjedoci, vještaci i zaštićeni svjedoci, ali ne i osoba koja je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa.

Sagovornici Pobjede objašnjavaju i da je drugi prijedlog odbrane o saslušanju zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije neprihvatljiv, s obzirom na to da je Knežević u toj državi slobodan građanin, a u Crnoj Gori ima status okrivljenog i za njim je raspisana potjernica.

Kako su istakli, tužilac nema zakonsku obavezu da na taj način saslušava Kneževića, dodajući da bi, u suprotnom, svi koji su nedostupni organima gonjenja mogli da traže saslušanje video-linkom ili zamolnim putem, što je neprihvatljivo.

Taj zahtjev odbrane bio bi prihvatljiv jedino u slučaju da je Knežević uhapšen ili da mu je određen pritvor u Velikoj Britaniji. To bi značilo da je postupljeno po zahtjevu crnogorskih vlasti.

Tada bi, kako su kazali, tužilac i odbrana mogli da pođu i saslušaju ga – imali bi mogućnost da postavljaju pitanja, a okrivljeni bi mogao da se upozna sa navodima iz optužnog akta ili iz naredbe za sprovođenje istrage.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je četiri istrage protiv Kneževića zbog više krivičnih djela i to stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i pranje novca.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.