Na granici sa Grčkom postavljen natpis Republika Sjeverna Makedonija
Foto:Anadolija

Na granici sa Grčkom postavljen natpis Republika Sjeverna Makedonija

Na graničnom prelazu "Bogorodica" u Đevđeliji danas je postavljen novi natpis na kojem piše Republika Sjeverna Makedonija.

Natpis je postavljen na makedonskom i engleskom jeziku, a ovaj potez predstavlja nastavak aktivnosti makedonskih vlasti na realizaciji Prespanskog sporazuma postignutog u junu prošle godine sa Grčkom, kojim je riješen višedecenijski spor o imenu Makedonije. 

Makedonska Vlada juče je u "Službenom glasniku" objavila ustavne amandmane i ustavni zakon prema kojima je i zvanično u upotrebu ušao novi naziv države - Republika Sjeverna Makedonija. 

Iz Carinske uprave ove zemlje saopšteno je kako će biti zamijenjene table i na ostalim graničnim prelazima. 

2019021323492137841640986Web

Foto:Anadolija 

Makedonska Vlada je juče izvijestila kako su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu amandmana na Ustav i ustavnog zakona koje je makedonska Skupština (Sobranje) usvojila 11. januara ove godine, kao i da pomenuti amandmani, a koji se odnose na promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija, stupaju na snagu od 12. februara, kad su i objavljeni u "Službenom glasniku". 

Makedonska Vlada objavila je ovo nakon što je od Grčke dobila i službenu obavijest o tome da je parlament te zemlje ratifikovao Prespanski sporazum i Protokol o članstvu u NATO-u. 

Prespanski sporazum u junu prošle godine u grčkom dijelu Prespe potpisali su predstavnici vlada Makedonije i Grčke, prema kojem je Republika Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija. Ovim sporazumom počelo je rješavanje dugogodišnjeg otvorenog pitanja između te dvije susjedne zemlje o imenu Makedonije. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.