Objavljeni detalji ubistva odbjeglog višestrukog ubice
Foto: Screenshot

Objavljeni detalji ubistva odbjeglog višestrukog ubice

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da je na pronalaženju višestrukog ubice Edina Gačića radilo više od 1.200 policijskih službenika.

"Želim da se zahvalim svim policijskim službenicima, građanima koji su zadržali mir, nastavili sa svojim životima onako kako smo ih zamolili", kazao je Forto na vanrednoj konferenciji za novinare.

Gačića su u lepeničkom naselju Košćan kod Kiseljaka ubili pripadnici specijalne policije Kantona Sarajevo, a u toj akciji lakše je povrijeđen jedan policajac. 

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica rekao je da Gačić više nije bezbjednosna prijetnja po građane na tom području i da je zbog toga jako srećan. 

"Želim da se sjetim, prije svega, porodice preminulog Suada Sultanića u Konjicu i našeg preminulog policajca. Želim da iskažem zahvalnost građanima koji su bili na usluzi, što imaju povjerenja u MUP i Vladu KS koja je uložila maksimalne napore, FUP-u, OSB, SIPA i svim drugim kantonalnim ministarstvima", kazao je Katica. 

Prema njegovim riječima, potraga za Gačićem bila je najmasovnija potraga u poslednje vrijeme za nekom osobom. 

Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović iznio je detalje o samoj akciji. 

On je kazao da je Gačićevu lokaciju otkrila Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA), koja je podijeljenja rukovodiocima ostalih policijskih agencija, posle čega je napravljen plan akcije. 

"U jutarnjim časovima krenulo se u realizaciju tog plana više policijskih agencija. Krenulo se u pregled i pretres šireg lokaliteta na području Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim časovima pripadnici MUP-a KS su došli do relevantnog traga, koji je na kraju doveo do izvršioca ovog krivičnog djela", kazao je Halilović. 

On je naveo da Gačić nije želio da se preda, pa je došlo do razmjene vatre, u kojoj je lakše je povrijeđen policijski službenik, radi se o okrznuću, van životne je opasnosti", kazao je Halilović. 

Edin Gačić je 9. februara ubio policajca FUP-a Mahira Begića na području Suhodola kod Tarčina, a policija je tragala za njim od prošlog ponedjeljka zbog ubistva trgovca Suada Sultanića u Podorašcu kod Konjica. 

Gačić je prije ovih ubistava počinio još dva. On je 1998. godine ubio Ismeta Gunića, a 2002. i svoju majku. 

Iz zatvora u Bihaću pušten je na slobodu u ljeto 2017. godine. 

U toku rata bio je pripadnik odreda El mudžahedin.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.