Pravosnažno osuđena lica ne mogu raditi u sportskim klubovim i nacionalnim savezima
Nikola Janović , foto:AA

Janović: Podaci zabrinjavaju

Pravosnažno osuđena lica ne mogu raditi u sportskim klubovim i nacionalnim savezima

Lica koja su pravosnažno osuđena u Crnoj Gori, neće moći da rade u sportskim klubovima i nacionalnim savezima, poručio je danas ministar sporta i mladih Crne Gore Nikola Janović.

On je kazao da Ministarstvo sporta i mladih treba da provjeri oko 30.000 lica koja su angažovana u sportskim savezima, ali da do sada obrađeni podaci pokazuju da su u svakom drugom klubu u upravljačkim strukturama lica koja "su osuđena za krivična djela. 

"Lica koja su pravosnažno osuđena u Crnoj Gori, ne mogu raditi u sportskim klubovima i selekcijama. Ministarstvo sporta i mladih po prvi put detaljno provjerava sva lica u sportskim klubovima i savezima u kaznenoj i prekršajnoj evidenciji Ministarstva pravde. S obzirom na broj zahtjeva za preregistraciju, ukupno smo dužni da provjerimo 30.000 lica", rekao je na konferenciji za novinare ministar Janović, javlja Anadolija.

Istakao je da do sada obrađeni podaci zabrinjavaju. 

"Skoro u svakom drugom klubu u upravljačkim i sličnim strukturama imamo lica koja su osuđena za određena krivična djela koja ih po Zakonu u sportu čine nepodobnim za vršenje navedene uloge. Ministarstvo sporta traži hitnu promjenu tih lica, kako bi klubovi mogli da nastave dalji rad", kazao je Janović. 

2019021223489433041601472Web

Foto:AA

Govoreći o procesu preregistracije klubova i saveza, on je kazao da je preko 2.000 klubova koji su postojali u Registru sportskih organizacija prije formiranja Ministarstva sporta i mladih, nije riješilo proces preregistracije. 

"To ukazuje na činjenicu da je manje od jedne trećine klubova, oko 800, započelo proceduru usklađivanja rada sa zakonom, čime se potvrđuju moji raniji navodi da imamo veliki broj fiktivnih sportskih klubova koji se sada trajno brišu iz Registra sportskih organizacija", rekao je Janović. 

U Crnoj Gori je bilo 60 sportskih saveza. Od toga, 42 je apliciralo za proces usklađivanja svojih statuta sa Zakonom o sportu. 

"Ukupno 30 saveza je ispoštovalo sve procedure, 11 saveza ima problem s brojem klubova i neće moći da funkcionišu u ovom trenutku, dok je Džudo savez izbrisan, jer nije svoj Statut uskladio sa Zakonom o sportu", kazao je Janović. 

Pojasnio je da u pogledu zakonskog minimuma broja klubova za rad, koji iznosi pet klubova, određeni savezi nisu ispunili ovaj uslov i biće izbrisani. 

"Igrači iz tih sportova neće imati problem, klubovi neće imati problem, ali onog trenutka kada se ispune uslovi, savezi će ponovo moći da funkcionišu", rekao je Janović.

Džudo savez nije ispunio zakonsku obavezu u pogledu preregistracije i on je izbrisan iz registra sportskih saveza. 

"Imali smo preko 20 žalbi na rad Džudo saveza od velikog broja naših reprezentativaca. Kada se ispoštuju sve procedure, formiraće se novi savez", zaključio je Janović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.