Zastava NATO-a podignuta ispred zgrade Vlade Makedonije
Foto: Anadolija

Skoplje

Zastava NATO-a podignuta ispred zgrade Vlade Makedonije

Na svečanoj ceremoniji danas je na jarbolu ispred zgrade Vlade Makedonije podignuta zastava NATO-a.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, vojni atašei zemalja članica NATO-a, poslanici makedonskog parlamenta i svi predstavnici Vlade. 

2019021223488088341584597Web

Foto:AA

Na svečanosti koja je počela intoniranjem makedonske himne, Zoran Janković, šef NATO-ove kancelarije za vezu u Skoplju, predao je zastavu NATO-a premijeru Zoranu Zaevu, koji je predao pripadnicima makedonske vojske, a potom je zastava Alijanse podignuta na jarbol pored državne zastave Makedonije. 

2019021223488088341584604Web

Zaev, foto:AA

U obraćanju, premijer Zaev rekao je kako je ovim činom ispisana nova stranica u istoriji Makedonije, dodavši kako najveća zasluga pripada građanima koji su hrabro ušli u ovaj proces i glasali za budućnost koju zaslužuju. 

"Danas ovdje podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje našu i budućnost naših generacija. To nije samo simbolika, to je realnost, to je nova stranica u našoj istoriji", rekao je Zaev. 

2019021223488088341584599Web

Foto:AA

Posebno je zahvalio premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu na odlučnosti i hrabrosti da riješi dugogodišnji spor dvije zemlje o imenu. 

"Posebno zahvaljujem premijeru Grčke, mom prijatelju Aleksisu Ciprasu, na njegovoj viziji i hrabrosti da čvrsto odluči da pronađe rješenje za jedan, za mnoge nerješiv problem. Rješenje koje će biti primjer i podsticaj za kompromisne sporazume između susjeda na Balkanu. Ono će izbrisati loša sjećanja o Balkanu koja još uvijek postoje u glavama mnogih Evropljana. Ovo je veliki istorijski čin za afirmaciju ovog dijela Balkana, koji je bio marginalizovan kao duboka evropska provincija", rekao je Zaev. 

On je takođe naglasio da je Makedonija, nakon deset godina čekanja, uspjela da se vrati "sa sporednog balkanskog kolosijeka na glavni autoput ka Evropi".

Zaev je zahvalio svim dosadašnjim predsjednicima zemlje, poslanicima, Vojsci Republike Makedonije, ministrima vanjskih poslova Makedonije i Grčke, Nikoli Dimitrovu i Nikosu Kocijasu, koji su pregovarali o Sporazumu potpisanom u Prespi, koji je Makedoniji otvorio put ka evroatlantskim integracijama. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.