ASK: Kazna DPSu do 20.000 eura, u budžet da vrati  47.5 hiljada eura

Prekršen Zakon o finansiranju političkih subjekata

ASK: Kazna DPSu do 20.000 eura, u budžet da vrati 47.5 hiljada eura

DPS se nezakonito finansirao u kampanji za izbore 2016, te da će zbog toga ta partija biti kažnjena do 20.000 eura uz obavezu da da vrate u budžet Crne Gore 47.500 eura, saopštila je Agencija za sprječavanje korupcije.

Postupajući po službenoj dužnosti kao i na osnovu medijskih navoda da je u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine došlo do kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja od strane političkog subjekta Demokratska partija socijalista, Agencija za sprječavanje korupcije je na osnovu sprovedene kontrole, uvida u dokumentaciju i uzetih izjava utvrdila da je ovaj politički subjekat u toku prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju prekršio članove 6 stav 12 i 18 stav 2 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopštio je ASK.

Provjerom je, kako se dalje navodi, utvrđeno da sredstva iz privatnih izvora u iznosu od 47.500 eura, koja su se odnosila na izborne aktivnosti na području Gradske opštine Golubovci, DPS nije prikupljala u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjektata i izbornih kampanja.

"Ovako prikupljena sredstva nijesu prijavljena odgovornom licu u partiji određenom za namjensko trošenje sredstava i na način predviđen Zakonom, i trošenje ovako prikupljenih sredstva nije išlo preko posebnog računa Demokratske partije socijalista otvorenog za izbornu kampanju", ocijenio je ASK.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u izbornom procesu, Agencija je protiv DPSa pokrenula postupak za izricanje maksimalno zakonom predviđene sankcije (do 20.000 eura), i zatražila povraćaj sredstava u budžet Crne Gore u visini od 47.500 eura - zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.