Dodjela Gremi nagrada 2019: Dua Lipa, Arijana Grande, Lejdi Gaga i Bredli Kuper samo neki od dobitnika
Foto: Tanjug/AP

Kantri muzičarki Kejsi Masgrejvz nagrada za najbolji album godine

Dodjela Gremi nagrada 2019: Dua Lipa, Arijana Grande, Lejdi Gaga i Bredli Kuper samo neki od dobitnika

Gremi je nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS). Ustanovljena je 1959. godine.

Na 61. ceremoniji dodjele američkih muzičkih nagrada Gremi, najveći pobjednici su Kantri muzičarka Kejsi Masgrejvz i umjetnik Donald Glover, poznatiji kao Čajldiš Gambino.

Masgrejvz je rano jutros u Los Anđelesu osvojila muzičku nagradu Gremi za album godine za "Golden Hour", kao i nagradu u kategoriji najboljeg kantri albuma "Space Cowboys".

Umjetnica je imala veliku konkurenciju, repere Kendrika Lamara i Dejka (Drake) koji su bili favoriti u nekoliko kategorija, među kojima i za nagradu album godine.7779471085c61437211c21739362998v4big

Kejsi Masgrejvz, foto: Gettyimages

Čajldiš Gambino je osvojio nagradu za najbolji snimak i najbolju pjesmu za "This America", kao i za video klip godine.

Dobitnici nagrada po kategorijama:

- Otkriće godine: britanska pjevačica Dua Lipa (23) 

- Najbolji rep album: Kardi Bi za "Invasion Of Privacy". Kardi Bi je postala prva žena koja je uspjela da osvoji nagradu u ovoj kategoriji. 

- Najbolji rok album: Greta Van Flit za "From the Fires" 

- Najbolji pop vokal: Arijana Grande za "Sweetener". 

- Najbolji duo: Lejdi Gaga i Bredli Kuper za pjesmu "Shallow" iz filma "A Star is Born" (Zvijezda je rođena), ostvarenja koje je nominovano za prestižnog Oskara.lejdigaga
Lejdi Gaga, foto: Tanjug/AP

Najbolji album R&B: H.E.R. za "H.E.R." 

- Najbolji album alternativne muzike: Bek za "Colors" 

Najbolji džez album: Kvartet Vejn šorter za "Emanon" 

Najbolji bluz album: Bady Gaj za "The Blues Is Alive And Well" 

Najbolji rok performans - Kris Kornel "When Bad Does Good"

I Mišel Obama na sceni

Ceremoniju dodjele je vodila Ališa Kiz, dobitnica 15 Gremija, a iznenađenje večeri je bio dolazak bivše prve dame SAD Mišel Obame, koja se pridružila voditeljki. Veče su obilježile i numere ikona američke muzike, Doli Parton i Dajane Ros koja je došla na dodjelu nagrada kako bi s prisutnima obilježila 75. rođendan.

Uvrijeđena pjevačica

Nekoliko dana prije dodjele nagrada, pop zvijezda Arijana Grande (25) odustala je i od nastupa, i dolaska na ceremoniju. Kako su svjetski mediji tada objavili, razlog tome je njeno neslaganje sa producentima Gremija oko toga koju će pjesmu da izvodi tokom šoua.10295208005c6143726b730448552565v4big

Arijana Grande, foto: Gettyimages

Grande se, kako je prenio Varieti, osjetila "uvrijeđenom" zbog toga što joj nisu dopustili da pjeva najnoviju pjesmu "7 Rings". Kada su na kraju postigli kompromis i dozvolili joj da ipak izvodu ovu numeru, imali su još jedan zahtjev - da oni biraju drugu pjesmu koju će pjevati.

Arijana je nakon toga odbila da na bilo koji način učestvuje u dodjeli nagrada, jer nijednoj drugoj zvijezdi nisu postavljena takva ograničenja.

Izvor: B92, Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.