U Makeddoniji  nova žrtva morbila beba od 13 mjeseci
Foto: Thinkstock, Ilustracija

Druga žrtva komplikacija

U Makeddoniji nova žrtva morbila beba od 13 mjeseci

U Skoplju je premunulo 13-mjesečno dijete koje je imalo male boginje (morbile), što je druga žrtva komplikacija koje izaziva ta bolest, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Makedonije.

Prije dva dana preminula je šestomjesečna beba iz Kumanova koja je bila zaražena morbilima.

Kako je prenijela agencija Makfaks, druga žrtva malih boginja u Makedoniji je dijete iz mjesta Sveti Nikola, i prethodno je imalo druge zdravstvene probleme.

To 13-mjesečno dijete je juče poslijepodne preminulo na klinici za dječije bolesti, dok je prva žrtva morbila bila šestomjesečna beba iz Kumanova koja je u petak umrla na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju.

Ministarstvo zdravlja Makedonije je izrazilo žaljenje što su ta djeca žrtve epidemije malih boginja, bolesti koja je mogla da se spriječi vakcinacijom i još jednom apelovalo na roditelje da djecu vakcinišu MRP vakcinom.

Epidemija malih boginja je u Skoplju proglašena početkom januara, prvi slučajevi malih boginja su se pojavili polovinom decembra prošle godine, ali je širenje epidemije ubrzano i samo od 2. februara do juče je registrovano 58 novooboljelih, od kojih je 54 u glavnom gradu Makedonije.

Analiza zdravstvenih kartona, urađena polovinom decembra poslije pojave prvih slučajeva, pokazala je da nije vakcinisano oko 15.000 djece mlađe od 16 godina, ali je tada u kampanji koju su pokrenule zdravstvene vlasti vakcinisano više 6.105 mališana.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.