Tokom subotnjih protesta
ilustracija

Tokom subotnjih protesta "žutih prsluka" u Parizu privedeno 45 osoba

Francuska policija je tokom protesta žutih prsluka u Parizu održanih u subotu privela 45 osoba, saopštili su lokalni zvaničnici.

Televizijski kanal BFM javio je kako je pritvor određen za 42 osobe. Tokom protesta u glavnom gradu došlo je do novih sukoba policije i demonstranata.

Lokalni izvori navode kako je na protestima u Francuskoj učestvovalo više od 50.000 ljudi, od toga oko 4.000 njih je protestovalo u Parizu. 

Aktivisti “žutih prsluka", koji su u protekla tri mjeseca uspjeli na ulice izvesti stotine hiljada ljudi, sada nastoje postići izborni uspjeh. Međutim, pokret je politički podijeljen i nema jasno određenog lidera.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je glavna meta demonstranata, čini se da polako vraća podršku naroda, a uz to pokušava da uguši “žute prsluke“ nacionalnom političkom debatom koju je nedavno pokrenuo.

Protesti su počeli zbog najavljenih poskupljenja cijena goriva, ali su prerasli u nezadovoljstvo zbog ekonomske situacije u zemlji. Demonstranti zahtijevaju korjenite ekonomske i političke reforme.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.