Do kraja ovog polugodišta preko 5000 djece besplatno u Zetski dom!

Zetski dom i Ministarstvo prosvjete organizuju posjete

Do kraja ovog polugodišta preko 5000 djece besplatno u Zetski dom!

Do kraja ovog polugodišta preko 5000 djece obići će potpuno besplatno Kraljevsko pozorište Zetski dom, u kome će se za njih igrati predstave, baš kao i Narodni muzej na Cetinju, a sve u organizaciji Ministarstva prosvjete i Zetskog doma, uz podršku Narodnog muzeja. Tokom posjeta djeca imaju mogućnost i da razgovaraju sa glumcima Zetskog doma i na taj način se upoznaju sa kreiranjem predstava.

To su saopštili ministar prosvjete Damir Šehović i umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom Lidija Dedović.

Naime, projekat u okviru koga se realizuju gore pomenute posjete zove se “Dan umjetničkog obrazovanja”, i počeo je kao pilot-projekat prošle godine, kada je nekoliko hiljada djece besplatno obišlo Zetski dom. Kako je ova aktivnost pokazala izuzetne rezultate, Ministarstvo prosvjete i Zetski dom donijeli su odluku da se ista nastavi, pa će i u ovom polugodištu još oko 2000 djece obići pomenute dvije ustanove na Cetinju.

Drugim riječima, zaključno sa ovim polugodištem preko 5000 djece iz 30 škola širom Crne Gore će učestvovati u Projektu. Učestvuju učenici osmog i devetog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola iz svih krajeva Crne Gore. Takođe, razmatra se mogućnost da navedeno postane stalna aktivnost, kako bi se podstaklo kritičko promišljanje djece, te interesovanje za umjetnost, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

5191201210265375342223588564321335486971904n

Ministar Šehović pojasnio je ciljeve ovog projekta, ali i najavio nove projekte koji će insistirati na profilisanju ukusa kod mladih.

"Ministarstvo prosvjete insistira na kreiranju jedne potpuno nove atmosfere u obrazovnim ustanovama, kojom se gradi ne samo znalac, već osoba sa stavom u vezi sa time šta je lijepo, dobro i kvalitetno, bilo da je riječ o muzici, filmu, pozorištu ili bilo kom drugom vidu kulturnog stvaralaštva. Najkonkretniji način na koji možemo takav cilj realizovati, jeste organizacija ovakvih projekata. Đaci koji učestvuju u Projektu dolaze iz osmih i devetih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, odnosno u periodu su života kada cijenimo da im moramo ponuditi mnogo više od ex katedra predavanja.

Upoznavanje djece sa Prijestonicom Cetinje, ulazak u pozoriše, uvid u rad glumaca iza scene, razumijevanje ono što umjetnik pokušava da poruči, učenje da gledaju ispod površine, profilisanje ukusa, sve je to samo dio onoga što ovakvim projektima pokušavamo postići. U pripremi je i projekat sličnog cilja sa danilovgradskom gimnazijom o kome će javnost biti ubrzo obaviještena, čime opet pokazujemo potpuno usmjerenje na to da naši đaci izađu iz škole kao kvalitetne ličnosti sa konstruktivnim stavom prema okruženju i kapacitetom da preispituju stvari prije usvajanja“, zaključio je Šehović.

5166326610265375608890221262097322708303872n

Tokom posjeta djeca imaju besplatan prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao i besplatne lunch-pakete koje obezbjeđuje takođe Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kuhinjom Studentskog doma.

Lidija Dedović, umjetnička direktorica Zetskog doma ocijenila je da se ovime spaja kulturu i obrazovanje u jednu novu, praktičnu misiju.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo da učestvujemo u projektu koji se pokazao izuzetno uspješnim. Djeca moraju imati kritički stav prema društvu, a cijenili smo da upravo sa ovim uzrastom: kraj osnovne i početak srednje škole, možemo da pokrenemo jedan novi proces. Zetski dom je bio i biblioteka i arhiv te mu ovime vraćamo istorijsku, praktičnu misiju. Djeca su oduševljena, razgovaraju sa respektabilnim umjetnicima, a igraju se predstave za koje mislimo da su djeca spremna u smislu da kroz njih razvijaju stavove prema životu i novi emotivni svijet", kazala je Dedović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.