Državni budžet oštećen za 44 miliona švercom cigareta
Foto: Ilustracija

Kriminalna organizacija djelovala iz Luke Bar

Državni budžet oštećen za 44 miliona švercom cigareta

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kriminalne organizacije Petra Milutinovića i carinika Gojka Lekovića, odgovorne za šverc 40.000 paketa cigareta čime je državna kasa oštećena za 44 miliona eura, piše Pobjeda.

Optužnica je podignuta protiv ukupno 23 osobe iako je prvobitno krivičnom prijavom bilo obuhvaćeno 28 osumnjičenih. Razmatranje optužnog akta zakazano je za 15. februar u Višem sudu.

Krivična prijava je krajem avgusta prošle godine podnijeta i protiv kompanije Lončar šped, ali je u toku istrage tužilac odustao od krivičnog gonjenja ove firme s obzirom da su vlasnik i odgovorna lica u Registru privrednih subjekata zavedeni na osnovu falsifikovane dokumentacije koja potiče iz inostranstva.

Optuženima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje. Prema sumnjama istražitelja, Milutinović je zajedno sa Lekovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je od neutvrđenog datuma pa do početka avgusta nazakonito izvozila cigarete iz skladišta slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanja fiskalnih obaveza kojima podliježe takva vrsta robe.

Milutinović je uhapšen početkom avgusta zajedno sa Draganom Susterom, Radovanom Brajkovićem i Stefanom Vujačićem zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura. Dvadeset pet dana kasnije, u okviru iste akcije, lisice na ruke stavljene su još 10 osoba zbog sumnje da su učestvovale u poslu šverca cigareta vrijednom više miliona eura.

Za razliku od Milutinovića, Leković koji takođe slovi za organizatora ove kriminalne grupe izbjegao je hapšenje i još uvijek nije dostupan crnogorskim vlastima.

Šema po kojoj se odvijao šverc cigareta razotkrivena je priznanjima carinika koji su istražiteljima do detalja ispričali kako ih je Leković direktno ili indirektno za određeni novac angažovao da propuštaju šlepere sa cigaretama iz slobodne carinske zone Luke Bar bez plaćanja poreza i akciza kojima podliježe ova vrsta robe.

Carinici nijesu jedini koji su u istrazi priznali nezakonite radnje i učvrstili sumnje tužilaštva i policije u ovom slučaju.

I okrivljeni vozači N. Č. i B. Č. su pred tužiocem, govoreći o svojim zaduženjima u lancu, razotkrili na koji način je funkcionisao šverc cigareta. Oni su kazali da su po nalogu Milutinovića u više navrata svojim kamionima izvozili cigarete iz skladišta slobodne carinske zone, odvozeći je do Podgorice.

U Podgorici su kamione sa robom predavali nepoznatim osobama, koje su je odvozile u njima nepoznate magacine. Sumnje Specijalnog tužilaštva da je Milutinović jedan od ključnih organizatora šverca cigareta potvrdio je i Z. P. vlasnik kompanije u kojoj je Milutinović bio zaposlen.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.