Zadaci američkih diplomata u Srbiji: Ispijanje kafe sa opozicijom, kupovina ajvara...
Foto:Twiter

Ambasada ismijala pisanje medija

Zadaci američkih diplomata u Srbiji: Ispijanje kafe sa opozicijom, kupovina ajvara...

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu reagovala je karikiranjem na pisanje medija da se sastala s predstavnicima opozicije u beogradskom hotelu Hilton, tako što je na Twitteru objavila fotografiju "sedmičnog plana" u kome su istaknuti zadaci diplomata u periodu od 3. do 9. februara.

U duhovitom tonu navode kako im je zadatak, na primjer, sastanak sa opozicijom na "javnom mjestu" i nabavka ajvara.

Ovo je, kako navode regionalni mediji, reakcija na informaciju da su fotografije susreta američkih diplomata sa organizatorima protesta koji su dio opozicije u Srbiji u beogradskom hotelu Hilton djelo obavještajnih struktura SAD-a.

U tom planu piše da će se američke diplomate, između ostalog, sresti s predstavnicima vlade u njihovim kancelarijama, da će piti kafu s predstavnicima opozicije, nevladinih organizacija i glumcima na javnim mjestima, te promovisati povratak dijalogu.

Na listi se nalaze i zaduženja poput ispijanja piva s novinarskim profesionalcima, nastavka potrage za najboljom pljeskavicom u gradu, kupovina hljeba i mlijeka, klimanje glavom zbog nevjerice šta pišu tabloidi u Srbiji, a pored svake stavke rukom je dopisan po neki emotikon, znak pitanja ili pitanje poput "gdje je najbolji ajvar".

 

Pozivajući se na saznanja iz srpskih bezbjednosnih struktura, Večernje novosti su objavile da je cilj ove operacije bio da se, po objavljivanju pomenutih fotografija, u javnosti stekne utisak kako srbijanske službe uhode opozicionare, a da se naknadnom "obradom" događaja kroz društvene mreže sve ironično interpretira kao sindrom "balkanskog špijuna" koji je zahvatio srpski obavještajni aparat.

Al Džazira

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.