Neetičko ponašanje tokom studija može se nastaviti tokom poslovnog ciklusa
Sanja Peković, foto: PR Centar

Definisan plan jačanja akademskog integriteta

Neetičko ponašanje tokom studija može se nastaviti tokom poslovnog ciklusa

Univerzitet Crne Gore je definisao Plan kako bi cilj jačanja akademskog integriteta bio održiv, kazala je direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta u toj obrazovnoj ustanovi, Sanja Peković, navodeći da je akademski integritet osnova za kvalitetno obrazovanje i produktivnost.

Ona je pojasnila da je Univerzitet Crne Gore u protekloj godini sproveo niz aktivnosti, koje se odnose na prevenciju plagijata, promotivne aktivnosti, obuke, aktivnosti vezane za sertifikaciju u domenu akademskog integriteta, kao i uvođenje online kurseva.

„Univerzitet Crne Gore je dobio iThenticate softver u cilju identifikacije plagijarizma. U aprilu, prošle godine, smo donijeli odluku na koji se način utvrđuje plagijat preko ovog softvera. Sve magistarske, doktorske teze, kao i ostale publikacije Univerziteta Crne Gore su provjerene od momenta stupanja na snagu ove odluke“, objasnila je Peković.

Peković je rekla da je Univerzitet definisao plan kako bi cilj jačanja akademskog integriteta bio održiv.

„Planirali smo veliki broj obuka. Radimo online kurseve u oblasti akademskog integriteta za studente i akademsko osoblje. Naš cilj je da svaki student Univerziteta Crne Gore prođe kroz online kurs i dobije sertifikat i da se na taj način osiguramo da se upoznao sa postulatima akademskog integriteta“, kazala je Peković.

Akademski integritet je, kako smatra, osnova za kvalitetno obrazovanje i za produktivnost.

„Studije ukazuju da je, ukoliko studenti imaju neetičko ponašanje tokom studija, velika vjerovatnoća da će se oni i tokom poslovnog ciklusa neetički ponašati, što može da prouzrokuje velike korporativne skandale. Da bi imali kvalitetno društvo, moramo razumjeti značaj akademskog integriteta za obrazovanje, a kasnije za sam ekonomski razvoj“, ukazala je Peković.

Cilj korišćenja iThenticate softvera, kako je kazala, nije kažnjavanje, već prevencija.

„Cilj je da studenti nauče kako se piše naučno-istraživački rad, da bi razvijali svoje ideje i unapređivali inovativnost“, rekla je Peković.

Izvor: PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.