Epidemija gripa proglašena u Nišu, preminulo 5 osoba
ilustracija

Epidemija gripa proglašena u Nišu, preminulo 5 osoba

Za samo pet dana, od 2. do 6. februara, u Nišu su usled komplikacija izazvanih gripom umrle tri osobe. Naknadno je objavljeno kako su još dvije osobe u Nišu u toku noći preminule od komplikacija uzrokovanih virusom gripa, čime je broj žrtava u tom gradu porastao na pet.

U Kliničkom centru Niš su smještena 32 oboljela od gripa, od kojih je 11 životno ugroženo.  Navodi se da je među oboljelim osmoro djece sa kliničkom slikom ove bolesti, a njih 11 diše pomoću respiratora.

Svi pacijenti su, tvrde u Kliničkom centru, "stabilnog zdravstvenog stanja i dobro se osjećaju".

I pored toga što broj pacijenata u niškoj bolnici iz dana u dan raste i toga što su čekaonice pred vratima ljekara u niškom Domu zdravlja i zdravstvenim ambulantama pune, u Nišavskom okrugu epidemije zvanično još nema.

Ipak, na teritoriji Niša juče je proglašena epidemija gripa, jer je u tom gradu registrovano više od 3.800 slučajeva sa simptomima sličnim gripu, što je dvostruko više nego prethodne sedmice

Kao i u bolnicama širom Srbije, posete Kliničkom centru su od ove nedelje zabranjene. 

"Uveli smo zabranu sa ciljem zaštite pacijenata koji su hospitalizovani, kao i onih koji treba da budu hospitalizovani. Pokušavamo na sve načine da smanjimo broj oboljelih", rekao je u razgovoru za Anadoliju pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu dr Goran Stanojević.

Ako broj novooboljelih nastavi da raste, bozajni za njihov prihvat, tvrdi ovaj ljekar, nema.
"U odnosu na potencijalno povećan broj novooboljelih, Klinički centar je spreman da prihvati kako odraslu, tako i dječju populaciju reorganizacijom na određenim klinikama", kaže dr Stanojević. 

Najbolji način prevencije, naglašavaju ljekari, jeste vakcinisanje. Zato je u niškom Domu zdravlja besplatnu vakcinu protiv gripa ove godine primilo više od 6.000 ljudi, oko dvadeset posto više nego prošle godine.

"Vakcinisanje smo počeli polovinom oktobra i najveći intenzitet davanja vakcina je završen polovinom decembra, što je blagovremeno jer su potrebne dvije do tri nedelje da bi organizam nakon vakcine razvio dovoljno imuniteta protiv gripa", kaže načelnica opšte medicine Doma zdravlja dr Danijela Cvetković.
Ona upozorava da grip obično počinje naglo - od kontakta sa pljuvačkom osobe zaražene virusom prođe 24 do 48 sati, posle čega se ispoljavaju prvi simptomi.

"To su najprije nagla temperatura, suv kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima, curenje iz nosa, gušobolja i slićno. Razlika u odnosu na običnu prehladu je što virus gripa napada cio organizam", objašnjava dr Cvetković.

Da bi se širenje infekcije suzbilo, dodaje ona, oboljeli treba da ostanu kod kuće i da koriste hiruršku masku, a zdravi treba da jačaju imunitet odmorom i pravilnom ishranom i izbjegavaju skupove u zatvorenim prostorima. 

Kod većine obolelih grip prođe bez posledica, a ugroženiji su hronični bolesnici. Najopasnije moguće komplikacije, prema njenim riječima, jesu upala pluća, miokarditis ili perikarditis, kada se stanje smatra opasnim i oboljeli smješta u bolnicu.

U Nišu je od gripa 2. februara preminula dvadesetsedmogodišnja djevojka koja nije bila hronični bolesnik. Prije infekcije bila je potpuno zdrava, a na Infektivnu kliniku je primljena sa upalom pluća i visokom temperaturom. Zbog njenog slučaja Hitnu pomoć u Nišu, kojoj se ova djevojka više puta javljala, posjetila je vanredna inspekcija Ministarstva zdravlja, a izvještaj se još očekuje.

Dva dana kasnije, život na Infektivnoj klinici izgubio je i šezdesetdvogodišnji muškarac koji je bio hronični bolesnik, a 6. februara umrla je četrdesetčetvorogodišnja žena koja je bolovala od dijabetesa.

U Srbiji je od početka sezone gripa od ovog virusa preminulo jedanaest osoba. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", oboljelo je više od 68.000 ljudi, a epidemija je do sada proglašena u Pirotu i Užicu.   

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.