Zašto rijetko gledamo muške suze?

Zašto rijetko gledamo muške suze?

Plačete bez razmišljanja o prirodi suza i njihovim osobinama. A trebalo bi, s obzirom na to da postoje tri vrste, u zavisnosti od njihove svrhe.

Bazalne suze služe za zaštitu očiju i stalno su prisutne. Refleksne se javljaju kao odgovor na fizičke iritacije, kao u slučaju seckanja crnog luka, upadanja truna u oko, dima, nečeg ljutog... 

Emocionalne se javljaju u trenucima tuge i radosti.

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija naveli su nekoliko karakterističnih razloga za plač:

* Ustanovljeno je da stres utiče na učestalost plakanja, tačnije teskoba koju određena osoba u tim trenucima osjeća. Učestalo plakanje može da bude i znak depresije, koja se najčešće prepoznaje po gubitku energije i apetita, poremećaju raspoloženja i osjećaju tuge.

* Iks hromozomi su razlog što žene češće plaču u odnosu na muškarce. S druge strane, muške suze su krupnije od ženskih, zbog čega pripadnicama nježnijeg pola treba manja količina suza da bi potekle niz obraze. Baš zbog toga što su krupnije, muškarcu je lakše nego ženi da ih obriše ili prikrije.

* Suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti. Osobe koje u prosjeku spavaju između četiri i pet sati s vremenom postaju tužnije i razdražljivije, pa lako briznu u plač, čak i kada naizgled ne postoji konkretan razlog za takvu vrstu emocionalnog pražnjenja.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.